Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

PAVLETIČ LORENČAK, Darinka

PAVLETIČ-LORENČAK Darinka
Foto: Arhiv knjižnice

Galleria fotografica

Nata:
30. December 1924, Rečica ob Paki
Morta:
19. November 2010, Celje
Luoghi di attività:
Persone collegate:
Comune:
Lessico:

Darinka Pavletič Lorenčak, slikarka, likovna pedagoginja, pesnica, je bila po rodu Primorka, saj je bil njen oče doma iz Trsta, mama pa iz Vrtojbe. Ko je bila stara tri leta, so se naselili na Polzeli na Žagi. Osnovno šolo je obiskovala na Polzeli, šolanje pa nadaljevala na gimnaziji v Celju. Drugo svetovno vojno je s starši preživela v izgnanstvu v Srbiji, kjer je tudi maturirala (Paračin). Njena velika želja je bila študij glasbe, vendar se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 1950. Njeni profesorji so bili G. A. Kos za slikarstvo, B. Jakac za grafiko in France Mihelič za slikanje akta.

Po končanem študiju se je najprej zaposlila kot profesorica likovnega pouka na I. gimnaziji v Celju, zatem na celjski II. osnovni šoli, nato pa na Pedagoškem šolskem centru v Celju. Pedagoškemu delu se je posvečala vse do upokojitve.

Slikarski opus Darinke Pavletič Lorenčak obsega oljno slikarstvo, akt, risbo, grafiko, akvarel in ilustracije. Ohranjala je svojevrstni socialni in poetični realizem. Osrednji temi njenega upodabljanja sta bili otroška nemoč in osamljena starost. V sedemdesetih letih se je ukvarjala z grafiko in ilustracijo. Pozneje je odkrila tudi akvarel in v tej tehniki upodabljala radost in očaranost nad naravo, še posebno nad reko Savinjo. V vseh teh letih je imela več kot petdeset samostojnih in okrog sto skupinskih razstav.

Bila je tudi pesnica, leta 2002 je izšla njena pesniška zbirka z naslovom Navadne pesmi. Vseskozi je bila članica Celjskega pevskega društva, zadnja leta pa je sodelovala tudi s Pevskim društvom upokojencev Celje.

Navadne pesmi, 2002

Samostojne razstave:
• 2009: “Savinja, reka mojega življenja”, Muzej novejše zgodovine; Celje
• 2004: Darinka Pavletič Lorenčak: slike, akvareli, risbe, grafika, ilustracija, Zavod za kulturne prireditve, Galerija sodobne umetnosti; Celje
• 2002: Slike Darinke Pavletič Lorenčak, Kulturni center; Laško
• 2000: Akvareli Darinke Pavletič Lorenčak, Kulturni center; Laško
• 1999: Mimetičnost, razstava, Savinov salon; Žalec
• 1989: Razstava, Zavod za kulturne prireditve, Likovni salon; Celje
• 1984: Razstava, Gorenjski muzej; Kranj
• 1979: Razstava, Zavod za kulturne prireditve, Likovni salon; Celje
• 1974: Darinka Pavletič Lorenčak, akademska slikarka, Galerija Krško; Krško
• 1973: Darinka Pavletič Lorenčak: razstava slik in ilustracij, Likovni salon; Celje

D. Medved: Darinka Pavletič Lorenčak, Velenje 2005
D. Pavletič-Lorenčak: Savinja, reka mojega življenja, Celje 2009

Autore/autrice della voce: Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Data del primo inserimento: 6. 3. 2019 | Ultima modifica: 24. 8. 2023
Tanja Pilih. PAVLETIČ LORENČAK, Darinka. (1924-2010). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 19. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/pavletic-lorencak-darinka/
Segnala un errore