Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

PAŠIĆ, Ahmed

PAŠIĆ Ahmed
Foto: Arhiv dr. Ahmeda Pašića

Galleria fotografica

Nato:
4. February 1976, Jesenice
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Rojen je na Jesenicah, kot prvi sin druge generacije priseljencev iz Bosne. Njegovi starši sicer izhajajo iz Sanskega Mosta v Bosni in Hercegovini. Že v osnovni šoli (Osnovna šola Toneta Čufarja Jesenice, 1982-1990) je bil odličen učenec, čeprav v prvem razredu sploh ni znal slovensko. Na Jesenicah je uspešno končal tudi gimnazijo (1990-1995), s šolanjem pa nadaljeval na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je diplomiral (komunikologija) ter magistriral (politologija). Doktoriral je na Institutum Studiorum Humanitatis – Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani (socialna antropologija). Diplomiral je z delom z naslovom Odnos slovenskih dnevnih časopisov do Islama kot vere (2000), magistriral je z delom Islam in moderni zahod (2005), doktoriral pa z delom Perspektive in dileme muslimanskih skupnosti v kontekstu evropskih integracijskih procesov (2009). Je avtor več knjig, člankov, predavanj o islamu v slovenskem jeziku. Intervjuji z njim so bili objavljeni v Gorenjskem glasu, Jani, Mladini, Sobotni prilogi Dela. Sodeloval je tudi v radijskih in televizijskih oddajah ter javnih razpravah oziroma okroglih mizah.

Svojo poklicno pot je v Sloveniji začel kot vodja marketinga pri Anekti (2001), nadaljeval pa kot vodja marketinga v podjetju Ilir (2002-2006), pomočnik direktorja v podjetju Senčila Pintar (2006) ter vodja projektov pri Društvu UP (2013-2014). V Singapurju pa je bil zaposlen kot menedžer za logistiko pri Cartus Cooperation (2007-2013). Honorarno je nekaj časa delal tudi kot novinar pri Dnevniku (Ljubljana) in Gorenjskem glasu (Kranj). Dve leti je tudi profesionalno delal v Islamski skupnosti v Sloveniji kot koordinator za Islamski kulturni center v Ljubljani. Od leta 2001 do 2005 je deloval kot prostovoljni predsednik Odbora Islamske skupnosti na Jesenicah. Je član Slovenskega društva za mednarodne odnose, Društva slovenskih politologov ter Slovensko-atlantskega sveta. Od leta 2016 do leta 2020 je bil tudi kolumnist za Dnevnik in Delo.

Po vrnitvi iz Singapurja (2009-2013), kjer je živel šest let, se je z družino vrnil na Jesenice in začel s humanitarnim in prostovoljnim delom v okviru civilne pobude “Ejga – za lepše Jesenice”. Civilna pobuda se je vključila tudi v lokalno politično dogajanje in ima kot neodvisna lista sedeže v občinskem svetu. Pod njegovim vodstvom so najprej prenovili koš na lokalnem otroškem igrišču ter obnovili igrala v vrtcih ter na otroških igriščih. Njegova ekipa je na Jesenicah prebarvala tudi veliko ograj, očistili ter prebarvali so železniško postajo, zbirali hrano in obleko za ljudi v stiski, obdarili starejše občane v domu starostnikov itd. Izvedli so že več kot sto družbenih projektov. Zelo odmeven je tudi vsakoletni festival mednarodne kulinarike Multi-Kulti-Narika. Odprli so tudi Hišo sreče, ki so jo uredili skupaj z dobrodelnim društvom Up, ki ga vodi njegova sestra Faila Pašić Bišić. V okviru Hiše sreče se prirejajo predavanja, delavnice, kulturni večeri in podobno. Na obisk vabijo različne predavatelje in ljudi, ki s svojo zgodbo dokazujejo, da so življenjske ovire lahko premagljive, urejen imajo otroški kotiček, na voljo je več računalnikov. V Hiši sreče se družijo tudi priseljenke, ki se ukvarjajo z ročnimi deli v sklopu projekta Razkrite roke. Hiša sreče pa je tudi središče dobrodelnih akcij. Vse dejavnosti so za obiskovalce brezplačne.

Zapis je pripravljen v sodelovanju z dr. Ahmedom Pašićem, april 2015

Ejga – za lepše Jesenice (2014)
Radicalism among Muslims in Europe : myth or reality? (2009)
Bošnjaki na Soški fronti (2007)
Kdo nam je kriv? (2006)
Islam in moderni Zahod (2006)
Islam in muslimani v Sloveniji (2003)

Vasle, V. Jeseniški župan za muslimane: Janin veliki intervju. Jana, 2004, št. 12, str. 18-20.
Sedej, D. Vsi muslimani niso teroristi, a vsi teroristi so muslimani: Elvis Pašić o nestrpnosti do muslimanov in o podobi islama v medijih. Gorenjski glas 2001, št. 86, str. 3.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 13. 4. 2015 | Ultima modifica: 23. 2. 2022
Nina Jamar. PAŠIĆ, Ahmed. (1976-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/pasic-ahmed/
Segnala un errore