Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

PANGERC, Mateja

PANGERC Mateja
Foto: Marko Ocepek

Galleria fotografica

Nata:
30. October 1986, Kranj
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Mateja Pangerc je doma je iz Planine pod Golico, zadnja leta pa živi v Ljubljani. Osnovno šolo zaključila v Žirovnici, nato pa je obiskovala in uspešno zaključila Gimnazijo Jesenice. Po srednji šoli se je posvetila študiju matematike in fizike na Pedagoški fakulteti in po zaključenih dveh letih šolanja ugotovila, da je ljubezen do gostinstva prevelika, da bi ga pustila. Zaposlena je v podjetju Zmešaj.si (PE Klub Cirkus, Ljubljana) kot vodja ene izmed enot barov v Klubu Cirkus in namestnica vodje Kluba Cirkus. Svojo kreativnost pa kot barmanka izraža ponoči za točilnim pultom. Deluje tudi kot članica Društva barmanov Slovenije (DBS). Prosti čas nameni športnim aktivnostim, kot so plavanje, jahanje in fitnes.

Kot študentka se je preživljala prav z delom v dnevnih barih, kjer je pridobila različna znanja tako na področju poslovanja gostinskih obratov kakor tudi na področju strežbe, kuhanja kave, priprave toplih napitkov in ostalih stvari, ki zajemajo to področje dela. Pred leti se je zato najprej navdušila nad umetnostjo priprave kave in se izobraževala tudi na področju latte arta, torej ustvarjanja minljivih sličic v peni, ki jo postrežemo na kavi. Z barmanstvom pa se ukvarja od leta 2008, ko se je prvič udeležila tečaja osnov mešanja pijač in flairtandinga (atraktivna priprava koktajla) pri takratnem mentorju Alešu Prestorju. Njeno znanje so dopolnjevali in nadgrajevali najrazličnejši mojstri mešanja pijač (Ažbe Slapar, Boris Šimbera, člani DBS) in z njenim vložkom v ta poklic omogočili, da je danes zaposlena kot barmanka in vodja v Klubu Cirkus. Poleg svoje redne zaposlitve se samoiniciativno udeležuje najrazličnejših izobraževanj in tekmovanj (tako v klasičnem mešanju kor tudi v flairtandingu na glasbeno ozadje) po Sloveniji in v tujini. Leta 2013 se je udeležila tudi 10-dnevnega barmanskega in gostinskega izobraževanja v Italiji (John White Course). Prav tako rada deli svoje znanje in izkušnje tudi z nasledniki, zato večkrat sodeluje pri organizaciji in izvedbi raznih osnovnih tečajev in delavnic. Deluje tudi kot ocenjevalka v ocenjevalni komisiji Gostinsko turističnega zbora v pripravi mešanih pijač in kuhanju kave.

Dosežki
2010: četrto mesto Croatia flair open – Umag (ženska kategorija)
2011: prvo mesto De Kuyper flair Challange (ženska kategorija)
2011: drugo mesto na državnem prvenstvu v flairtandingu
2012: drugo mesto na državnem prvenstvu v flairtandingu
2013: drugo mesto na državnem prvenstvu v flairtandingu
2014: prvo mesto na državnem prvenstvu v flairtandingu
2014: izbrana med deset najboljših na svetu v Jamie Oliver Coctail Star competition (svoj fantazijski koktajl je poimenovala “No ordinary girl” ali “Nenavadno dekle”, saj pravi, da je tudi sama takšna)
2014: osemindvajseto mesto (med štiridesetimi sodelujočimi) na svetovnem prvenstvu v flairtandingu (bila je edina ženska predstavnica)

Arula, P. Slastni koktajli. Cosmopolitan, 2013, št. 8, str. 125.
Pangerc, M. Mednarodna šola IBA 2013, Bisceglie – Italija. Publikacija Društva barmanov Slovenije, 2013, št. 9, str. 83.
Cvilak, U. Na Bledu praznik barmanskega znanja. Pet zvezdic, 2014, št. 6, str. 60-61.
Mateja v deseterici Jamieja Oliverja. Slovenske novice, 2014, str. 19-20.
Cvilak, U. Na svetovno prvenstvo, a ne po medalje. Pet zvezdic, 2014, št. 10, str. 58-59.
Brun, A. Neobičajno dekle. Jeseniške novice, 2014, št. 20, str. 16.
“Geisha”, najboljši koktajl leta 2014! Pet zvezdic, 2014, št. 11, str. 62.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 2. 4. 2015 | Ultima modifica: 14. 2. 2022
Nina Jamar. PANGERC, Mateja. (1986-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 9. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/pangerc-mateja/
Segnala un errore