Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

PALAKOVIĆ, Maria

Vir: arhiv Mestne knjižnice Piran

Foto galerija

Nata:
27. October 1930, Žbandaj pri Poreču
Morta:
2011, Piran
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Maria je bila istrska Italijanka, ki je od leta 1960 živela v Piranu.

Delovala je v kulturnem in društvenem življenju zlasti pri dejavnostih piranske Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini: več kot dvajset let je vodila krožek ročnih del, obiskovala folkloro in se likovno izobraževala. Njena največja ljubezen je bilo pesnjenje v italijanskem in hrvaškem istrskem narečju. Pisala je za odrasle in otroke, tudi zgodbice in odrske prizore. Nekatere pesmi so uglasbene, nekatere v prevodu Marka Kravosa dostopne tudi v slovenskem jeziku.

Bila je ena najzvestejših udeleženk srečanj Sosed tvojega brega, kjer so se predstavljali literati drugih narodov in narodnosti. Svoje pesmi je objavljala v različnih glasilih: Lasa pur dir, Il Trillo, Incontri culturali, Primorska srečanja, Paralele, La voce del popolo itd.

Leta 2008 je izšla njena pesniška zbirka Note, v kateri se prepletajo teme o istrskih ljudeh in lepoti Pirana. Pesmi izražajo občutljivost do človeka in narave, preteklosti in sedanjosti, so čustvene in razmišljujoče, izkušenjske in zelo doživeto napisane.

»Mariino življenje je bilo eno samo razdajanje družini in okolju. Polno, notranje bogato, čeprav je živela v pomanjkanju. Zato so ji pesmi pogosto napolnjevale trenutke težkih poznih let,« je v spremni besedi k pesniški zbirki zapisala Mirella Bonaca Arzenšek.

Palaković, M. Note. Piran: Il Trillo, 2008.

Kuhar, P. Če me kdo opazi, sem mu hvaležna. Paralele, št. 12 (apr. 2008), str. 135-141.

Autore/autrice della voce: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Data del primo inserimento: 11. 6. 2020 | Ultima modifica: 18. 9. 2020
Karmen Kodarin. PALAKOVIĆ, Maria. (1930-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 11. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/palakovic-maria/
Segnala un errore