Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

NOVAK OISEAU, Nina

NOVAK OISEAU Nina
Foto: Urška Lukovnjak

Galleria fotografica

Nata:
25. December 1985, Trbovlje
Pseudonimo:
Oiseau
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Pesnica, pisateljica, kantavtorica ter glasbena publicistka se je rodila v Trbovljah, kjer je končala Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje ter z izobraževanjem nadaljevala na ljubljanski Filozofski fakulteti na Oddelku za muzikologijo in Oddelku za hrvaški, srbski in makedonski jezik s književnostmi; na Oddelku za muzikologjio je leta 2011 tudi diplomirala.
Umetniški dodatek imenu si je nadela v kasnejšem, ustvarjalnem obdobju – beseda oiseau« v francoščini pomeni »ptica«.

Z ustvarjenjem je začela že v zgodnji mladosti, preboj na kulturno-umetniško sceno ji je uspel leta 2009 z izdajo pesniškega prvenca Drevo življenja, ki nosi podnaslov Mir, dobrota, ljubezen, sreča!. Del finančnih sredstev, zbranih v okviru prodaje knjige in obsegajočega projekta, je bil namenjen humanitarni organizaciji Beli obroč, ki deluje na področju psihosocialne in pravne pomoči žrtvam kaznivih dejanj. Tri leta kasneje je Novakova izdala zbirko kratkih zgodb Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje – zgodba iz te zbirke, z naslovom Negotovi koraki, je istega leta pri založbi Eno izšla tudi kot e-knjiga. Leta 2013 je Novakova izdala novo pesniško zbirko, naslovljeno Balada za lastovke, dve leti kasneje pa še eno knjigo pesmi, vizualno zbirko poetičnih utrinkov z naslovom V šepetu trepet.

Nina Novak Oiseau pa ni le pesnica in pisateljica, kar dokazuje z rednim in nenehnim prepletanjem lastne besede z avtorsko glasbo, ki ju uspešno predstavlja na različnih festivalih ter literarnih in literarno-glasbenih dogodkih širom po Sloveniji.

Kritike, intervjuje in druga strokovna besedila s področja glasbe je objavljala (in jih še vedno) v revijah Glasna in Glasba v šoli in vrtcu, na spletnem portalu Rockonnet ter tudi na spletnem blogu Godibodi, katerega urednica je. Nininim mislim in delu lahko sledite tudi s prebiranjem njenega bloga (z naslovom Zapisi o življenju), ki ga najdete na spletnem naslovu http://ninanovak-oiseau.blogspot.com/.

Poezija:
Drevo življenja: mir, dobrota, ljubezen, sreča!, 2009
Balada za lastovke, 2013
V šepetu trepet, 2015

Proza:
Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje —: mir, dobrota, ljubezen, sreča!, 2012
Kjer morje poljublja nebo, 2017

Osebni pogovor
Spletna stran Nine Novak Oiseau: http://ninanovak-oiseau.com/ (april 2015)

Autore/autrice della voce: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Data del primo inserimento: 6. 3. 2019 | Ultima modifica: 24. 8. 2023
Robert Čop. NOVAK OISEAU, Nina. (1985-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/novak-oiseau-nina/
Segnala un errore