Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

NOVAK, Edvina

Edvina Novak - Osebni arhiv

Galleria fotografica

Nata:
26. December 1939, Dekani, Slovenija
Professioni e attività:

Edvina Novak se je rodila v družini očeta Viljema Gregoriča in matere Marije, roj. Furlanič. Po končani gimnaziji v Kopru se je vpisala na romanistiko na ljubljanski univerzi, se posvetila študiju jezikov, francoščine in italijanščine, in leta 1967 diplomirala. Eno leto je bila zaposlena v osnovni šoli v Izoli, potem pa se je preselila v Ljubljano, kjer se je zaposlila kot urednica pri založbi Domus. Z Andrejem Novakom, novinarjem, diplomatom in publicistom, med drugim tudi avtorjem prve slovenske knjige o papežu Wojtyli, sta si že med študijem ustvarila družino, v kateri sta se jima rodila sin Luka in hčerka Veronika. Zaradi službenih dolžnosti moža, ki je bil najprej dopisnik Dela iz Pariza in Rima in nato v diplomatski službi kot prvi slovenski veleposlanik v Strasbourgu, je družina preživela v tujini okrog dvanajst let. Leta 1990 je Edvina odprla založbo VALE (V-alentina, A-ndrej, L-uka, E-dvina). Po hudem udarcu ob prezgodnji smrti moža v njegovih najlepših življenjskih letih je zbrala vse moči v sebi in se usmerila v prihodnost. Z vsem srcem in močjo se je posvetila delu v svoji založbi, kjer so na začetku izdajali pretežno priročnike, kasneje pa tudi prevode izbranih romanov iz sodobne svetovne literature. Po dveh letih se je založniškemu delu pridružil tudi sin Luka in kasneje še hči Veronika, ki je prevzela knjigotrštvo. Luka je vodil založbo kot direktor, Edvina pa kot glavna urednica. V dvajsetih letih založniškega delovanja so odprli tudi štiri knjigarne VALE NOVAK. Najpomembnejša je bila na zelo prometni Wolfovi ulici v Ljubljani, največja pa v štirinadstropni »Trgovini s konceptom« na Židovski stezi. Na predstavitvah knjig v teh priljubljenih knjigarnah so se zbirale mnoge ugledne osebnosti slovenske metropole. Ob veliki ekonomski krizi (2010) so morali založbo in knjigarne zapreti. Založba je v letih svojega obstoja izdala s ponatisi okrog 200 knjig. Družinsko tradicijo zdaj nadaljuje sin Luka z ženo Valentino, saj sta odprla lastno založbo TOTALITETA, in tako družina živi še naprej s knjigo. Na jesen življenja živi Edvina Novak pretežno v Ljubljani, spomladi in poleti pa preživlja dolge mesece tudi na materinem domu v zaselku Miši pri Dekanih, tik Rižane, kjer se posveča tudi slikarstvu.

Gregorič, M. Portret za primorski spletni leksikon Primorci.si. (elektronska pošta). Sporočilo za: OKSV. 16. 2. 2020 (citirano 29. 10. 2020). Osebno sporočilo.

Autore/autrice della voce: Milan Gregorič, objavila Laura Chersicola, Knjižnica Koper
Data del primo inserimento: 30. 10. 2020 | Ultima modifica: 4. 11. 2020
Milan Gregorič in objavila Laura Chersicola. NOVAK, Edvina. (1939-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/novak-edvina/
Segnala un errore