Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

MOŽINA, Miloš

MOŽINA Miloš
Foto: arhiv Miloša Možine

Galleria fotografica

Nato:
6. November 1953, Jesenice
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Po izobrazbi je elektrotehnik ter trgovski poslovodja. Že zelo mlad je začel z delovanjem v mladinskih aktivih in nekaj let vodil taborniško četo Šumeči slap na Blejski Dobravi. Svojo poklicno pot je začel v Železarni Jesenice in nadaljeval v Iskri na Blejski Dobravi. Od leta 1980 do 1985 je bil v Iskri tudi predsednik delavskega sveta. Poklicno pot nadaljuje kot samostojni podjetnik. Predvsem velja omeniti njegovo delovanje v Kulturno-umetniškem društvu Triglav, ki se ukvarja s folklorno dejavnostjo. Od leta 2000 do 2008 je bil delegat za gorenjsko regijo v slovenski nacionalni sekciji mednarodne folklorne organizacije (CIOFF). Leta 2012 je prevzel tudi predsedniško mesto na ZKD (Zveza kulturnih društev) Jesenice, ki združuje petnajst ljubiteljskih društev. Skupaj z JSKD (Javnim skladom za kulturne dejavnosti), območno izpostavo Jesenice, pripravljajo proslave, najboljše folklorne skupine občine pa se predstavijo na samostojnem koncertu ob koncu leta. Prav tako sodeluje pri izvedbi Kulturne Mavrice na Jesenicah. V sklopu te prireditve se odvija Mednarodni folklorni festival, pri katerem sodelujejo folklorne skupine iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije.

Začetki Kulturno-umetniškega društva (KUD) Triglav segajo v leto 1991, ko se je takratna upokojenska folklorna skupina, delujoča na Slovenskem Javorniku zaradi številnih novih, mlajših članov razdelila na dva dela. Mlajša skupina si je nadela ime Folklorna skupina Triglav, se priključila DPD Svoboda, Slovenski Javornik. Miloša Možina je leta 1994 postal prvi predsednik skupine, ki se je leta 1996 osamosvojila in si nadela ime KUD Triglav, Slovenski Javornik–Jesenice. Leta 1995 je strokovno vodstvo prevzela Malči Možina in v društvo povabila Bojana Knifica, s katerim sta usmerjala program, soustvarila večino odrskih postavitev ter poskrbela za kostumsko prenovo. Miloš Možina je spodbudil ustanovitev samostojne pevske in inštrumentalno glasbene skupine. Miloš in Malči Možina tako skupaj skrbita za finančno, organizacijsko in strokovno delovanje društva. Folklorna skupina se je kar dvanajstkrat udeležila državnih srečanj folklornih skupin Slovenije, leta 2004 pa se je predstavila na festivalu Lent Folkart v Mariboru. Prav tako je reden gost sprevoda po Kamniku ob praznovanju Dneva narodnih noš. Poleg raznih nastopov po Sloveniji in Evropi se je predstavila tudi na gostovanjih v Ameriki ter Kanadi. Člani folklorne skupine sami izdelujejo tudi posamezne dele kostumov (pasovi, robčki, peče, vezenja na srajcah). Zasluga Miloša in Malči Možina je tudi velik pritok mladih, ki prevzemajo vodenje in skrbijo za dejavnosti društva. Ustanovljena je bila tudi otroška folklorna skupina Mali Triglav. Skupina je leta 1994 posnela kaseto in predstavitev plesov in običajev, godci pa so svojo zgoščenko izdali leta 2010. Folklorna skupina Triglav je leta 1993 prejela občinsko priznanje, leta 1999 pa plaketo Občine Jesenice. Prejela je tudi priznanje mednarodne folklorne organizacije (nacionalna sekcija deluje tudi v Sloveniji) CIOOF (International Council of Organizations of Folklore) za dvajsetletnico delovanja in uspehe na mednarodnem področju. Leta 2006 je na festivalu v Vršcu prejela bronasti Vrški venec in še tri posebna priznanja (za plesnemu izročilu ustrezno izvajanje plesov, za najboljši prikaz šege in za najboljše folklorne kostume).

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju z gospodom Milošem Možino, februar 2016

Leta 2006 je Miloš Možina prejel zlato Maroltovo značko za več kot petnajst let folklornega udejstvovanja, leta 2016 pa je prejel plaketo Občine Jesenice za organizacijsko vodenje in dosežke Kulturno-umetniškega društva Triglav.

Folklorna skupina Triglav, Javornik – Jesenice: 10 let. Jesenice: KUD Triglav, 2010.
Folklorna skupina Triglav: DPD Svoboda Javornik – Koroška Bela: Jesenice – Slovenija. Jesenice: Folklorna skupina Triglav, [19–].
Follorna skupina Triglav = [Folklore group Triglav] = [Volksgrouppe Triglav]: [DPD Javornik – Koroška Bela]: Jesenice – Slovenija. Jesenice: Folklorna skupina Triglav, [19–].

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 23. 2. 2016 | Ultima modifica: 14. 2. 2022
Nina Jamar. MOŽINA, Miloš. (1953-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 2. 2. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/mozina-milos/
Segnala un errore