Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

MLAKAR ADAMIČ, Jana

MLAKAR ADAMIČ Jana
Foto: Arhiv knjižnice

Galleria fotografica

Nata:
12. January 1962, Ljubljana
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Jana Mlakar Adamič je Trboveljčanka, muzejska svetnica v Zasavskem muzeju Trbovlje. Zbira, dokumentira, hrani in razstavlja posamezne sklope zasavske kulturne dediščine. Objavlja strokovne članke, v poljudnih pa popularizira kulturno dediščino in zbirke matičnega muzeja. Med letoma 2000 in 2006 je predavala na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Zasavska regija (poučevala je etnologijo). Leta 2006 je bila pobudnica ustanovitve Muzejskega kluba ZMT, ki ga je vodila do leta 2012 – v okviru kluba je Mlakar Adamičeva muzejskim članom in širši javnosti predstavljala aktualne teme, stalne zbirke in zanimive goste.

Vidnejši projekti Jane Mlakar Adamič v okviru delovanja v Zasavskem muzeju Trbovlje so: Etnološka pot Trboveljske rudarske kolonije, ki dopolnjuje podobo delavske kulture; razstava in katalog o lutkah in lutkarstvu v Hrastniku ter posledična ponovna oživitev nekdanjega lutkovnega gledališča; monografska raziskava vsakdanje prehrane večinskega sloja Zasavčanov v prvih 60. letih 20. stoletja oz. raziskava o prehranjevalnih navadah in možnostih – raziskava je sicer začela nastajati kot stranski produkt njenega sodelovanja z zasavsko Univerzo za tretje življenjsko obdobje, njeni posledici pa sta bili večkrat ponatisnjena knjiga z naslovom »Teknilo nam je!« in razstava, ki je Zasavski muzej Trbovlje na otvoritvi ovila v vonjave preprostih, a slastnih jedi, kakršne so pripravljale že žene prvih zasavskih rudarjev.

Za svoje delo je Mlakar Adamičeva dobila več priznanj, med drugim je leta 2010 za monografijo »Kaj pa vi sploh delate?« (o muzejskem in muzejskem delu) prejela stanovsko priznanje Slovenskega etnološkega društva – Murkovo priznanje.

Lutke in lutkarji: Amatersko kulturno gledališče iz Hrastnika, 1996
Rudarsko stanovanje: bivalna kultura skozi čas, 2004
Teknilo nam je!, 2004
Etnološka pot: trboveljske rudarska kolonije, 2006
“Kaj pa vi sploh delate?: o muzeju in muzejskem delu, 2008
“Eno bolhco ljubim, v moji srajčki spi-“: zgodovina higiene v Zasavju, 2010

Nagrade in priznanja (izbor):

  • priznanje Turističnega društva Trbovlje, 2007
  • občinska prvojunijska nagrada, 2008
  • Murkovo priznanje, 2010

Osebni pogovor

Autore/autrice della voce: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Data del primo inserimento: 17. 5. 2017 | Ultima modifica: 24. 8. 2023
Robert Čop. MLAKAR ADAMIČ, Jana. (1962-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/mlakar-adamic-jana/
Segnala un errore