Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

MARUŠIČ, Dorjan

MARUŠIČ Dorjan
Foto: UKOM, Vir Vlada RS

Galleria fotografica

Nato:
13. June 1957, Koper
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Lessico:

Dr. Dorjan Marušič je srednji od treh sinov očeta Milana, dolgoletnega ravnatelja Gimnazije Koper in matere Almire, učiteljice. Dorjanov starejši brat dr. Dragan Marušič (r. 1953), matematik, je eden od ustanoviteljev in tudi rektor Univerze na Primorskem, mlajši brat dr. Andrej Marušič (r. 1965), psihiater, psiholog in matematik, je bil med drugimdirektor Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Dorjan Marušič je leta 1976, po maturi na Gimnaziji Koper, vpisal študij matematike na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Diplomiral je leta 1981. Kmalu zatem je na Univerzi v Ljubljani vpisal še študij medicine in diplomiral leta 1989. Specializiral je na področju interne medicine in nato prakticiral v Splošni bolnišnici Izola, Univerzitetni bolnišnici Groningen in na Oddelku interne medicine Kliničnega centra v Ljubljani. Leta 1995 je pridobil naziv specialist interne medicine. Med letoma 1991 in 1998 se je izpopolnjeval na številnih podiplomskih in specialističnih izobraževanjih iz interne medicine.Leta 1998 se je zaposlil kot vodja Enote za intenzivno nego v Splošni bolnišnici Izola. Že v maju leta 2000 je napredoval na mesto strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Izola. Konec istega leta je postal državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije, kjer je funkcijo sekretarja opravljal dva mandata zapored (7. in 8. vlada RS). Leta 2004 je vpisal še podiplomski študij na področju upravljanja neprofitnih organizacij na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Zasedal je mesto svetovalca Generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Od 7. aprila 2010 do 10. februarja 2012 je bil Minister za zdravje v vladi RS.

Vodi Koronarno društvo slovenske Istre in je podpredsednik Strokovnega sveta Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije. Je tudi član Slovenskega združenja za urgentno medicino, Slovenskega združenja za intenzivno nego in Združenja kardiologov Slovenije.

Dorjan Marušič je avtor ali soavtor več kot 150-ih naslovov znanstvenih del, objavljenih v priznanih znanstvenih revijah in zbornikih. Objavil je tudi preko 350 poljudnih člankov. Predaval in sodeloval je na številnih konferencah in strokovnih srečanjih.


Dorian Marušič – Center of Excellence in Finance. Dostopno nahttp://www.cef-see.org/health/healthfiles/cv/CV_DorijanMarusic_en.pdf.
Dorijan Marušič – Organisation for Economic Co-operation and Development.OECD Health Ministerial 2010.
Dostopno nahttp://www.oecd.org/health/ministerial/sloveniadorijanmaruiministerofhealth.htm.

Autore/autrice della voce: Luana Malec, Knjižnica Koper
Data del primo inserimento: 9. 4. 2013 | Ultima modifica: 28. 7. 2020
Luana Malec. MARUŠIČ, Dorjan. (1957-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 19. 1. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/marusic-dorjan/
Segnala un errore