Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

LIČAN, Aleksander

LIČAN Aleksander
Foto: Arhiv Knjižnice Makse Samsa

Galleria fotografica

Nato:
29. March 1839, Ilirska Bistrica
Morto:
4. October 1890, Ilirska Bistrica
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Lessico:

Po končani ljudski šoli v Trnovem je obiskoval znano Mahrovo trgovsko šolo v Ljubljani. Po vrnitvi domov je pomagal očetu v trgovini. Bil je zelo nadarjen in sposoben trgovec. S skrbnim gospodarjenjem je močno povečal imetje družine. Poleg trgovine je imel še mlin in žago, ukvarjal pa se je tudi z vinogradništvom, prevozništvom, naprednim kmetijstvom in čebelarstvom. Ob svoji hiši je postavil velik čebelnjak na katerem so čebelarsko znanje pridobivali njegovi otroci, pa tudi Anton Žnideršič, ki se je omožil z njegovo hčerjo Emo.
Aleksander je bil zelo priljubljen pri ljudeh in družbeno aktiven človek. Kmalu po poroki so ga meščani izvolili za župana. Pod njegovim vodstvom so leta 1881 zgradili nov zvonik k cerkvi sv. Jurija. Bil je pomemben član kroga bistriških kulturnikov, predsednik lastnikov skupnega gozda, član častnega šolskega odbora, cerkveni ključar … Aleksander je uresničil željo svojega starega očeta Matija Ličana (Starega Slovenca) o ustanovitvi čitalnice in leta 1864 postal njen prvi predsednik. Za vsestransko uspešno delovanje in razvoj Ilirske Bistrice ga je leta 1883 cesar odlikoval s srebrnim križcem in krono.

1. ROD Matije Ličana “Starega Slovenca”. Radomlje : M. Jereb, 2004.
2. OBČINA Ilirska Bistrica : monografija. Ilirska Bistrica : Občina, 2011.

Autore/autrice della voce: Tadeja Raspor, Knjižnica Makse Samsa
Data del primo inserimento: 15. 5. 2014 | Ultima modifica: 15. 5. 2014
Tadeja Raspor. LIČAN, Aleksander. (1839-1890). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 7. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/lican-aleksander/
Segnala un errore