Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KRIŽMAN HUDERNIK, Tijuana

KRIŽMAN HUDERNIK Tijuana
Foto: Osebni arhiv

Galleria fotografica

Nata:
30. June 1983, Piran
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Baletna plesalka Tijuana Križman Hudernik je obiskovala osnovno šolo v Piranu. Že kot otroka sta jo privlačila oder in ples, balet pa je začela resno trenirati pri štirinajstih letih. Kljub temu da se je razmeroma pozno odločila za baletni poklic, je šolanje na Srednji baletni šoli v Mariboru v zelo kratkem času končala leta 2002. Nato je po uspešno opravljeni avdiciji leta 2004 z odliko končala še dveletno izpopolnjevanje na Akademiji gledališča La Scala v Milanu. Istega leta se je vključila v baletni ansambel v Mariboru in nato leta 2008 napredovala v solistko. Že med šolanjem je v Mariboru sodelovala v gledališču pri baletnih predstavah Ples kadetov in Giselle, v Milanu je nastopila na prireditvi “Gala Nureyev” v teatru Arcimboldi in na gala večeru ob 190-letnici baletne Akademije. Tijuana je ena vidnejših solističnih plesalk Opere in baleta SNG Maribor, ki s svojo senzibilnostjo zaznamuje številne plesne in baletne predstave. Deluje tudi kot asistentka Edwarda Cluga.  Postavila je predstave Radio and Juliet v Birminghamu, Carmina Burana v Rigi (Latvijska narodna opera) in Bratislavi (Slovaško narodno gledališče).

Vloge

V glavnih vlogah je nastopala kot Princesa Aurora (Trnuljčica), Sladkorna vila in Klara (Hrestač), Pepelka (Pepelka), Gamzati (Bajadera), Giselle (Giselle), Mali princ (Mali princ), Juliet (Radio & Juliet), Marie (Vojček), Marina (Grk Zorba), Lisa (Navihanka), Cecile de Volanges (Nevarna razmerja), Gulnare (Le Corsaire), Solveg in Ingrid (Peer Gynt), Olga (Jevgenij Onjegin). Nastopala je še v predstavah Quatro, Prêt-à-porter, Watching Others, Labodje jezero, Evropa danes, Arhitektura tišine, Gospodarji časa, Sladko Sweet, Carmen, Paquita, Don Kihot, Stabat Mater, Homage a Stravinsky, Bolero in v operah Lakmé, La traviata, Tosca, Moč usode, Nabucco in Madame Butterfly.

Gostovanja

Svoje baletno znanje je uspešno predstavljala tudi na gostovanjih v Luksemburgu, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni, Singapurju, Združenih državah Amerike, Kanadi, Kolumbiji, Koreji, Rusiji, Braziliji ter na Japonskem, Portugalskem, Finskem in Češkem.
Poleg tega že več kot desetletje vodi Poletni plesni seminar v Piranu, na katerem poučuje klasični balet.

Z možem Urošem in sinovoma živi v Mariboru, kjer je pred leti na Gosposki ulici odprla plesni butik Tijuana, ki ponuja veliko izbiro plesnih pripomočkov.

Njena baletna kariera je zaznamovana z mnogimi plesnimi nagradami. Od leta 1998, ko je osvojila prvo nagrado na tekmovanju v Celovcu, je prejela še vrsto drugih pomembnih priznanj: leta 2000 tretjo nagrado v klasičnem baletu in modernem plesu v Freiburgu, isto leto tretjo nagrado v Firencah, leta 2001 prvo nagrado in zlato plaketo na 5. slovenskem baletnem tekmovanju v Ljubljani, leta 2003 malo plaketo Občine Piran, leta 2005 drugo nagrado in srebrno plaketo na 7. slovenskem tekmovanju v Ljubljani, leta 2006 drugo nagrado v Firencah, leta 2007 prvo nagrado na Dunaju, tretjo nagrado v Rimu ter zlato plaketo in veliko nagrado na 8. slovenskem tekmovanju v Mariboru. Leta 2006 je dobila nagrado Lydie Wisiak Društva baletnih umetnikov Slovenije za pomembne dosežke na področju baletne umetnosti, za izjemno uspešne nastope in oblikovanje vloge Aurore v Trnuljčici, leta 2010 pa še Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke s področja kulture, ki so pomembno oblikovali kulturno življenje prebivalcev občine Piran.

Kalc Furlanič, L. Piranska vila slaščic: priznanje za izjemne kulturne dosežke je prejela baletka Tijuana Križman Hudernik. Solni cvet, feb. 2010, št. 12, str. 18–19.
Križman Hudernik, T.Slovensko narodno gledališče Maribor(online). (citirano 13. 2. 2017).Dostopno na naslovu: http://www.sng-mb.si/baletni-solisti/tijuana-krizman-hudernik/
Križman Hudernik, T. RE: CV – 2017. (elektronska pošta). Sporočilo za: Karmen Kodarin. 12. 2. 2017 (citirano 13. 2. 2017). Osebno sporočilo.

Autore/autrice della voce: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Data del primo inserimento: 21. 8. 2019 | Ultima modifica: 14. 3. 2024
Karmen Kodarin. KRIŽMAN HUDERNIK, Tijuana. (1983-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/krizman-hudernik-tijuana/
Segnala un errore