Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KRIVOGRAD, Alojz ml.

Portret Alojza Krivograda-Futyja
Fototeka KOK - Alojz Krivograd-Futy

Galleria fotografica

Nato:
18. June 1964, Slovenj Gradec, Slovenija
Morto:
december 1992, Foča, Bosna in Hercegovina
Pseudonimo:
Futy
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Lessico:

Bil je slovenski vojni reporter. Na Ravnah na Koroškem je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Po maturi na gimnaziji je leta 1983 odšel v Ljubljano študirat novinarstvo, a je kasneje študij opustil. Njegova ljubezen je bila že v srednji šoli fotografija in v to je vlagal vso svojo energijo. Že kot dijak je dobil veliko priznanj, njegova želja pa je bila postati mojster fotografije.
Najprej je delal za študentsko Tribuno, kasneje za Mladino. V letih 1988 in 1989 je bil v Prištini, kot vojni reporter pa je začel v Plitvicah in bil leta 1991 ves čas na Hrvaškem. S fotoaparatom je spremljal tudi padec Vukovarja. Zmeraj je bil tam, kjer je bilo najbolj tvegano in nevarno. Med vojno v Bosni je bil fotograf številnih mednarodnih fotografskih agencij in ena njegovih fotografij je pristala tudi na naslovnici Newsweeka. Fotografije so mu objavljali Stern, Observer, Time, Globus in Slobodni tjednik. Njegov posnetek zloglasnega Arkana sta Sippa Press oziroma Reuters poslala v svet. Osnovni motiv, ki ga je vseskozi motiviral pa je bil svetu pokazati grozote, ki se dogajajo na območju bivše Jugoslavije. Poleti leta 1992 se je odpravil v dolino reke Drine in od tam septembra proti Foči, kjer so ga srbske paravojaške sile zajele in odvedle v fočanski zapor. Od takrat so za njim izginile sledi. Mednarodni komite Rdečega križa ga je kmalu zatem proglasil za pogrešanega. Po pripovedih ljudi, ki so Futya poznali in iskali sledi za njim, so fotoreporterja skupaj s približno desetimi kolegi zaporniki nekega jutra poklicali na zaporniško dvorišče pod pretvezo premestitve v druge zapore in ga odvedli neznano kam. Od takrat ga ni nihče več videl. Devet let kasneje so pri Foči našli množično grobnico – jamo Piljak, v kateri je po neuradnih podatkih domnevno končal tudi Alojz Krivograd ml. – Futy. V jami je bilo najdenih ogromno kosti, ki so jih odpeljali v eno od tamkajšnjih mrtvašnic z laboratorijem za DNK, kjer še danes leži na tisoče trupel.

Autore/autrice della voce: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Data del primo inserimento: 13. 1. 2020 | Ultima modifica: 12. 7. 2022
Simona Šuler Pandev. KRIVOGRAD, Alojz ml.. (1964-1992). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/krivograd-alojz-ml/
Segnala un errore