Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KRIVEC, Peter

- Mag. Peter Krivec. Vir fotografije: arhiv družine Krivec

Galleria fotografica

Nato:
23. November 1938, Celje
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Mag. Peter Krivec je otroštvo preživel v vasi Ješovec pri Kozjem (Opečnik) in v Kozjem, kjer je obiskoval osnovno šolo in nižjo gimnazijo.

Šolanje je nadaljeval na Šoli za umetno obrt (danes Šola za oblikovanje) v Ljubljani. Študij je nadaljeval na ALU in leta 1965 diplomiral iz slikarstva pri prof. Gabrijelu Stupici. Zaposlil se je kot likovni pedagog v OŠ Vojnik, kjer je poučeval do leta 1976. Nato je služboval na Pedagoški akademiji v Celju in v Mariboru. Leta 1979 si je na podiplomskem študiju pridobil naziv magister umetnosti. Po pridobitvi Priznanja pomembnih umetniških del je bil zaposlen kot docent, kasneje pa kot izredni profesor za didaktiko likovne vzgoje za razredni pouk na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Združeval je svoje pedagoško in umetniško delo. Je ustanovitelj grafičnega bienala otroške grafike v Žalcu. Posebej se je dokazoval v grafiki, razstavljal je na pomembnih mednarodnih grafičnih razstavah v Ljubljani, Seulu, Kjotu, Szombathelyu, Fredrikstadu, Krakovu, Katovicah, Grenchnu in Varni.

Je avtor znanstvenih člankov, mentor na otroških kolonijah ter ilustrator knjig. Je dobitnik mnogih mednarodnih nagrad in priznanj.

Do upokojitve je živel v Vojniku, nato se je z ženo Darinko preselil na Vrensko Gorco pri Kozjem. Likovno še vedno ustvarja v svojem ateljeju v Kozjem in vodi Muzejsko društvo Kozje, je član DLUM in DLUS, častni član Rotary kluba Čatež ob Savi, član TD Vojnik in KUD France Prešeren Vojnik. Zaradi družinskih vezi je še vedno povezan z Vojnikom.

P. Krivec: Peter Krivec: retrospektiva, Podsreda 2011
M. Moškon: Peter Krivec – slikar in grafik, v: Vojniški svet v utripu časa, Vojnik 1997, str. 179−183
M. Zdovc: Zapiski s pogovora s kustosinjo v pokoju prof. Mileno Moškon (maj 2019)
M. Zdovc: Zapiski s pogovora z akademskim slikarjem mag. Petrom Krivcem (julij 2019)
Arhiv družine Krivec: fotografija akademskega slikarja mag. Petra Krivca

Autore/autrice della voce: Marko Zdovc, Turistično društvo Vojnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Data del primo inserimento: 21. 5. 2020 | Ultima modifica: 10. 7. 2020
Marko Zdovc in Turistično društvo Vojnik. KRIVEC, Peter. (1938-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/krivec-peter/
Segnala un errore