Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KRIVEC, Aljaž

Foto: Jože Suhadolnik

Galleria fotografica

Nato:
24. May 1991, Maribor, Slovenija
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:

Odraščal je med Poljčanami in Mariborom, kjer se je med letoma 2005 in 2009 šolal na Prvi gimnaziji Maribor. Po opravljeni maturi se je vpisal na študij Primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Prvo stopnjo študija je zaključil z diplomo o t. i. beat literaturi, drugo stopnjo pa z magisterijem (po bolonjski reformi), v katerem je raziskoval nove pristope v sodobni poeziji.

Med študijem je sodeloval v oddelčnem dramskem krožku, kot pomočnik dramaturga je delal s Slovenskim mladinskim gledališčem, urejal spletni portal Trubarjeve hiše literature ter kot sourednik sodeloval v literarni redakciji spletnega portala Koridor. V istem času je začel pisati tudi literarne kritike, ki jih je od tedaj objavljal v več domačih medijih (Airbeletrina, Radio Študent, revija Literatura, revija Sodobnost, Radio Ars, Delo, Bukla, spletna Literatura, spletni portal Dobreknjige, spletni portal Arslitera idr.). Za svoje kritiško delo je v letu 2016 prejel Stritarjevo nagrado.

Po letu 2016 se je začel izdatno posvečati urednikovanju. Tega leta je kot sourednik začel sodelovati s spletnim portalom Literatura, kjer je z delom prenehal konec leta 2019 in prevzel souredniško mesto na spletnem portalu Arslitera, istočasno pa začel delati kot eden od urednikov mariborske založbe Litera. V 2020 je bil med soustanovitelji spletnega portala Animot, ki se med prvimi v Sloveniji posveča vprašanju nečloveških živali z vidika kritično-animalističnih študij.

Ob publicističnih besedilih se podpisuje tudi pod večje število krajših dramskih besedil, pesmi (objavljenih v različnih slovenskih literarnih revijah), kratkoproznih besedil ter pod roman Sedmo nadstropje, ki je v letu 2020 izšel pri založbi Litera.

Od leta 2020, po večletnem bivanju v Ljubljani, živi in ustvarja v Celju.

Sedmo nadstropje, 2020

Stritarjeva nagrada, 2016

Krivec, A. Re: Podatki – vnos na portal Obrazi slovenskih pokrajin. (elektronska pošta). Sporočilo za: Dobreknjige.si. 13. 1. 2023 (citirano 19. 1. 2023). Osebno sporočilo.

Autore/autrice della voce: Aljaž Krivec, Objavila: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Data del primo inserimento: 20. 1. 2023 | Ultima modifica: 20. 1. 2023
Aljaž Krivec. KRIVEC, Aljaž. (1991-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/krivec-aljaz/
Segnala un errore