Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KRAŠOVEC, Mirko

KRAŠOVEC Mirko
Foto: Mirko Krašovec. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik

Galleria fotografica

Nato:
14. June 1941, Migojnice (občina Žalec)
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Osnovno šolo je obiskoval v Grižah, nato pa šolanje nadaljeval na Srednji vrtnarski šoli v Celju.

Leta 1970 je ustanovil družinsko vrtnarsko podjetje Piramida v Arclinu, ki uspešno deluje še danes. Ob delu doma se je vključil v delo lokalne skupnosti in bil dva mandata predsednik Sveta KS Vojnik (od 2002 do 2010). Je ustanovitelj Vinogradniško-vinarskega društva Vojnik, odličen vinogradnik in vinar, saj posega po zlatih priznanjih za svoja vina. Društvo organizira pod njegovim vodstvom številne prireditve, najbolj prepoznavna je prireditev Praznik vina, salam in kruha. Je pobudnik stalnega izobraževanja vinogradnikov in vinarjev, kar se odraža v rasti kakovosti vin članov društva. Društvo, ki ga vodi, sodeluje z ostalimi društvi in je pomemben del turistične ponudbe kraja. Njegova zasluga je tudi izobraževanje in dvigovanje odnosa občanov do okolja in kulturne krajine v Vojniku.

Mirko Krašovec je aktiven član vojniškega župnijskega pastoralnega sveta. Zaslužen je za ohranitev in obnovo kulturne dediščine v Vojniku, saj je bil pobudnik gradnje stopnišča do cerkve in parka pri cerkvi sv. Jerneja v Vojniku ter obnove kapel ob poti do cerkve Marije sedem žalosti.

Leta 2008 je prejel za svoje delo zlati vojniški grb za delo v lokalni skupnosti, v Vinogradniško-vinarskem društvu Vojnik, za njegov prispevek pri razvoju in lepši podobi Vojnika in številna donatorstva pri urejanju Vojnika.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • zlati vojniški grb, 2008

M. Jurgec: Intervju: Predsednik KS Vojnik, gospod Mirko Krašovec, v: Ogledalo, 2003, št. 37, str. 16–17
M. Jurgec: Mirko Krašovec, v: Ogledalo, 2011, št. 83, str. 45
Arhiv občine Vojnik

Autore/autrice della voce: Lea Sreš, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Data del primo inserimento: 14. 11. 2019 | Ultima modifica: 8. 7. 2020
Lea Sreš. KRAŠOVEC, Mirko. (1941-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/krasovec-mirko/
Segnala un errore