Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KRALJ, Marjan

Nato:
13. July 1949, Ljubljana
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Od otroštva živi v Izoli, ki jo je vzljubil in opazoval, kako se je spreminjala. Po končani osemletki se je vpisal na kovinarsko šolo v Kopru. Nato se je zaposlil v tovarni igrač Mehanotehnika Izola kot strojni ključavničar. Ob delu je študiral na Pomorski šoli. Več let je bil vodja strojnega parka. Ker ga je veselil šport, se je vpisal še na Visoko šolo za telesno kulturo. Kot učitelj telesne vzgoje je poučeval na osnovnih šolah v Izoli in Kopru. Bil je trener mladih rokometašev. Rokometne ekipe, ki jih je vodil, so večkrat osvojile naslove republiških prvakov.

Kasneje se je posvetil turizmu. Njegov pogled na turizem je bil drugačen od običajnega. Bil je prvi, ki je turiste vodil v zaledje, na obisk in na kozarček vina k kmetom, kjer so lahko doživeli nekaj pristnega, avtohtonega. Kmete je spodbujal, naj odprejo svoje kantine (vinske kleti). V času trgatve je v dolini Dragonje organiziral prvo turistično trgatev pri nas. Trgatvi je sledila pogostitev in veselo druženje. Prvi je organiziral tudi turistična obiranja oljk. Bil je pobudnik ustanovitve muzeja miniaturnih vlakcev v Izoli in pobudnik obnovitve stare železniške proge od Škofij do Sečovelj, ki naj bi služila kot rekreacijska in učna pot. Danes se imenuje Pot zdravja in prijateljstva. Zbiral je informacije in gradivo o ladji Rex, eni najmodernejših ladij na svetu, potopljeni v bližini izolske ladjedelnice. Izsledke raziskave je predstavil na razstavi, ki je imela velik odmev. Izdal je tudi zgoščenko in uredil internetno stran o Rexu. Z bratom Dimitrijem sta uredila spletno stran z vsebinami, ki so Izolo in njene zanimivosti uspešno predstavile obiskovalcem interneta po vsem svetu. Aktivno je sodeloval pri snemanju filma o Izoli. Film, ki je Izolo prikazal kot še neodkrit turistični kraj, je s svojo vsebino močno vplival na občane, ki so nato na referendumu preprečili pozidavo območja pri svetilniku.

Od leta 1966 je član Rokometnega kluba Izola. V njem je igral, treniral mlade in skrbel za podmladek, vsako leto pa je organiziral tudi turnir za Demšarjev memorial. Ta turnir je privabil v Izolo ekipe iz vseh krajev. Po nekajletnem premoru je zopet oživel pod imenom Evrofest, udeležijo pa se ga športniki z vsega sveta. Rad je tekel in se redno udeleževal pohodnih tekov doma in v tujini, kjer je bila tovrstna rekreacija bolj razvita. V Izoli je s pomočjo prijateljev organiziral več množičnih rekreativnih in pohodnih tekov, ki so postali tradicionalni. S športno ekipo iz Izole je sodeloval v hrvaški TV oddaji Jadranski susreti, najbolj gledani športno zabavni TV oddaji v nekdanji Jugoslaviji. Številni gledalci so tako spoznali Izolo. Za trud in promocijo Izole je bil predlagan za občinsko priznanje.

Je tudi modelar in uspešen slikar. Med njegovimi motivi so morje, drevesa, rože, akti, portreti, planine, soline, tihožitja, živali in seveda tudi ladja Rex. Imel je že več samostojnih razstav. Leta 2010 je izšla njegova knjiga – katalog z naslovom Moje sledi.

Kralj Marjan: Moje sledi. Izola 2010.

Podatki povzeti iz avtorjevega življenjepisa, posredovanega po e poštinovembra 2013

Autore/autrice della voce: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Data del primo inserimento: 26. 2. 2015 | Ultima modifica: 14. 6. 2021
Špela Pahor. KRALJ, Marjan. (1949-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/kralj-marjan/
Segnala un errore