Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KOTNIK, Jože

KOTNIK Jože
Foto: arhiv Joža Kotnika

Galleria fotografica

Nato:
12. February 1947, Jesenice
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Po končani osnovni šoli je izobraževanje nadaljeval na Gostinski šoli Bled, višješolsko strokovno izobraževanje pa na Hotelski šoli v Ljubljani. Po poklicu je hotelir, samostojni podjetnik in gostinec, ki je vso svojo poklicno kariero posvetil razvoju gostinstva in turizma v Zgornjesavski dolini, na Gorenjskem in v Sloveniji. V svoji bogati poklicni karieri je vodil gostinske obrate v Železarni Jesenice, znanje nadgrajeval v Hotelu Toplice Bled, bil najmlajši direktor Park Hotela na Bledu, ki so ga v njegovem času obnovili v sodoben hotel, ki obratuje še danes. V Kranjski Gori je obnovil družinski penzion v sodoben družinski Hotel Kotnik. V sklopu hotela je Restavracija in Pizzeria Pino, ki slovi po svoji kakovostni in zanimivi ponudbi. Po upokojitvi je upravljanje podjetja predal v roke mladi menedžerki, hotelski del pa upravlja njegova hči Romana. Mlajša hči Sandra živi v Puli in vodi lastno turistično podjetje. Najstarejša vnukinja Anja je kot diplomantka Višje šole za turizem in gostinstvo Bled zaključila tudi visokošolsko izobraževanje v Švici in je že zaposlena v družinskem podjetju.

V gostinstvo in turizem je Jože Kotnik vedno uvajal nove ideje ter bil eden prvih samostojnih podjetnikov v gostinstvu v Zgornjesavski dolini. Aktiven je bil kot predsednik gostinske sekcije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in v organih Območne Obrtno-podjetniške zbornice Jesenice. Bil je član sveta zavoda Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora in član Turističnega društva Kranjska Gora. Kot navdušen smučar je bil skupaj s svojo ženo Vero med ustanovnimi člani smučarskega kluba Kranjska Gora, ki je danes najbolj uspešen smučarski klub. Dolga leta je bil član OK Pokal Vitranc, zdaj pa je član OK Planica in vodja Komisije za protokol. Je aktivni član sekcije malih turističnih ponudnikov pri LTO Kranjska Gora “Ta mali kamenčki” (vsako leto organizirajo druženje in prikaz gostinske ponudbe v Gornjesavski dolini) ter Rotary Cluba Bled. Zelo rad igra golf.

Leta 1994 je bil izvoljen za župana občine Kranjska Gora, kjer je v dveh mandatih uresničil vse svoje zastavljene cilje, povezane z velikimi infrastrukturnimi projekti, ki so pomenili razvojni preboj občine. Najpomembnejši in največji projekt je bila izgradnja kanalizacijskega sistema z najmodernejšo čistilno napravo, za katero je občini uspelo pridobiti evropska nepovratna sredstva. Sledi projekt mednarodne kolesarske poti, kabelska televizija, vrtina za termalno vodo, podprl je uvedbo dveh projektov CRPOV-za razvoj podeželja (Mojstrana, Rateče), uresničil novogradnji mrliških vežic (Rateče, Podkoren), začel in dokončal ureditev osrednjega trga v Kranjski Gori, urejeval vaška jedra v Podkorenu, Ratečah in na Dovjem, ves čas koordiniral in vodil projekt prometnega urejanja visokogorskega prelaza Vršič, ureditev naravnega rezervata Zelenci, podprl aktivnosti za Slovenski planinski muzej v Mojstrani, ter usmerjal delo občinske uprave v izvedbo projektov ostale komunalne infrastrukture. V okviru projekta Imago Sloveniae je Kranjski Gori zagotovil kulturne dogodke najvišjega kakovostnega razreda.

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju z gospodom Jožetom Kotnikom, junij 2016

Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med njimi tudi Zlato plaketo Smučarske zveze Slovenije, Srebrno priznanje Občine Kranjska Gora, Srebrni častni znak Planinske zveze Slovenije, Zlato plaketo Gasilske zveze Slovenije, Ključ Obrtne zbornice Slovenije za prispevek k razvoju gostinstva, priznanje Paul Harris Fellow za aktivnosti pri Rotary Klubu Bled.

Kern, M. Prijazen, majhen gostinski velikan rumene barve. Obrtnik, 2003, št. 9, str. 91.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 6. 6. 2016 | Ultima modifica: 29. 2. 2020
Nina Jamar. KOTNIK, Jože. (1947-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 9. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/kotnik-joze/
Segnala un errore