Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KOLARIČ, Nina

KOLARIČ Nina
Foto: Luka Gorjup

Galleria fotografica

Nata:
12. December 1986, Ptuj
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Obiskovala je osnovno šolo Mladika na Ptuju, kjer jo je profesor športne vzgoje Zoran Kranjc navdušil za atletiko in napotil v ptujski atletski klub, katerega članica je še danes. S trinajstimi leti je na začetku svoje atletske poti kazala perspektivo za morebitno doseganje dobrih rezultatov. Kmalu so jo usmerili v skok v daljino, kjer je z načrtnim delom pod vodstvom trenerja Gorazda Rajherja dosegala vedno boljše rezultate. Atletika je bila razlog za vpis v športni oddelek Gimnazije Ptuj, ki ga je obiskovala med letoma 2000 in 2005, nato pa je izobraževanje nadaljevala na Pravni fakulteti v Mariboru.

Skok v daljino in atletika sta s časom postala njena ljubezen in prioriteta življenja. Kot mladinka se je udeležila Evropskega prvenstva za mladince v Litvi, kjer je za eno mesto ostala izven finala. Največji napredek v svoji karieri je naredila v sezoni 2007, ko je leto pred Olimpijskimi igrami v Pekingu za normo zaostala le 3 centimetre. Ta rezultat je bil razlog za profesionalizem. Odločitev je bila pravilna, saj se je z državnim rekordom v skoku v daljino zanesljivo uvrstila v reprezentanco za Olimpijske igre v Pekingu, kjer je nastopila kot najmlajša slovenska atletinja. Njen nastop v Pekingu pa je pomenil tudi to, da je Ptuj dobil svojo prvo žensko predstavnico na največjem športnem tekmovanju na svetu. Kljub konstantnim rezultatom v sezoni 2008, ki bi zadostovali celo za finale Olimpijskih iger, pa se je domov vrnila z grenkim priokusom, saj je pred kvalifikacijskim nastopom zbolela. Nastop na olimpijadi ji je vlil motivacijo in željo po dobrih rezultatih. V letu po olimpijadi je že v zimskem delu tekmovalne sezone pokazala, da je odlično pripravljena in se je z državnim rekordom na Evropskem prvenstvu v dvorani uvrstila na 4. mesto. V poletni sezoni pa je skočila še do bronaste medalje na Sredozemskih igrah v Pescari.

Njena športna kariera je zaznamovana tudi s številnimi poškodbami, ki pa jih je strpno sanirala in se po vsaki vrnila nazaj. Tako se je s trdno voljo in željo po rezultatih vrnila tudi po poškodbi odrivnega gležnja in dosegla normo za njene druge olimpijske igre, Olimpijske igre v Londonu leta 2012. V Londonu pa zaradi birokracije in še ene poškodbe ni nastopila.

Svojo trdno voljo in ljubezen do atletike je ponovno pokazala, ko se je po rehabilitaciji vrnila in v letu 2013 dosegla srebrno medaljo na Sredozemskih igrah v Mersinu.

Nina je lastnica več naslovov državne prvakinje in aktualna članska državna rekorderka v skoku v daljino tako na prostem kot v dvorani. Slovensko reprezentanco je zastopala na številnih mednarodnih tekmovanjih, kot so olimpijske igre, svetovna prvenstva, evropska prvenstva, evropska prvenstva v dvorani, sredozemske igre, ekipna evropska prvenstva, univerzijada, balkanske igre …

N. Kolarič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2015 (hrani arhiv KIP).

Autore/autrice della voce: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Data del primo inserimento: 12. 7. 2016 | Ultima modifica: 4. 3. 2020
Barbara Rižnar. KOLARIČ, Nina. (1986-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 21. 2. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/kolaric-nina/
Segnala un errore