Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KOCJANČIČ, Karlo

KOCJANČIČ Karlo
Foto: Karlo Kocjančič: življenje in delo. Trst, Mladika, 2008

Galleria fotografica

Nato:
23. October 1933, Gradišče pri Materiji
Morto:
14. May 2003, Koper
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Lessico:

Bil je tretji od petih otrok matere Tereze in očeta Franca Kocjančiča. Nižjo gimnazijo je obiskoval v Podgradu, nato pa šolanje nadaljeval v Ljubljani na Srednji upravni in administrativni šoli. Že v dijaških letih se je vključil v mladinsko organizacijo in sodeloval v številnih delovnih akcijah.

Leta 1955 se je zaposlil na Okrajnem ljudskem odboru v Kopru, leta 1959 pa v Luki Koper. Leta 1961 je šolanje nadaljeval na Višji šoli za socialne delavce v Ljubljani in se leta 1963 vrnil na novo delovno mesto v Luko Koper. V Kopru si je z ženo Danijelo ustvaril dom in družino. Kasneje se je ob delu vpisal na Visoko šolo za organizacijo dela v Kranju in jo leta 1979 končal. Po študiju se je zaposlil kot tajnik samoupravne interesne skupnosti občine Izola in se po štirih letih vrnil v gospodarstvo in sicer v Industrijsko montažno podjetje Ljubljana v Kopru kot vodja kadrovske službe vse do svoje upokojitve aprila 1993.

Deloval je v raznih dijaških organizacijah, organih upravljanja in Zvezi komunistov, posebno mesto pa je v njegovem življenju imelo delovanje v Obalnem planinskem društvu in različnih organih Planinske zveze Slovenije. V planinskem društvu je v raznih odborih in komisijah opravljal različne funkcije, bil je vodnik, markacist in publicist. Svoje prispevke je objavljal v planinskih revijah, sodeloval pri izdaji Zbornika ob 40. obletnici delovanja društva in Vodniku po Slovenski Istri, Brkinih, Čičariji in Krasu.

V začetku devetdesetih let je bil pobudnik in soustanovitelj Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, njegov prvi ustanovni predsednik in nato dolgoletni tajnik. Z izdajo glasila Primorski rodoljub je uresničil zamisel o tigrovskem glasilu, na njegovo pobudo je bilo v program društva uvedeno izdajanje publikacij tigrovske literature. Veliko truda je vložil pri postavljanju spomenikov in spominskih obeležij primorskim domoljubom, sodeloval je z borčevskimi organizacijami, tudi iz zamejstva, s Kulturnim klubom Istra, Mnenjskim gibanjem za Slovensko Istro, Gibanjem 23. december…

Dela:
Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras: planinski vodnik, 1997
Zbornik Obalnega planinskega društva Koper: 1949-1989, 1989 (urednik)

Za svoje delo je prejel številna priznanja od katerih so pomembnejša:
Srebrni znak Sindikatov Slovenije (1976)
Red dela s srebrnim vencem (1978)
Bronasta Bloudkova značka (1989)
Priznanje Obalnega planinskega društva (1999)
Svečana listina Planinske zveze Slovenije (2001)
Zlati častni znak TIGR (2004)

Karlo Kocjančič: življenje in delo. Trst: Mladika, 2008

Autore/autrice della voce: Laura Chersicola, Knjižnica Koper
Data del primo inserimento: 24. 8. 2016 | Ultima modifica: 1. 7. 2020
Laura Chersicola. KOCJANČIČ, Karlo. (1933-2003). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/kocjancic-karlo/
Segnala un errore