Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KLEMENČIČ, Valentin

KLEMENČIČ Valentin
Foto:

Galleria fotografica

Nato:
14. February 1943, Kovor
Morto:
29. February 2020, Tržič
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Za fotografijo se je začel zanimati pri 17 letih. Najprej je fotografiral z izposojenim fotoaparatom. Svoj prvi aparat, znamke EXA II. B, je zaslužil sam, z njim so nastajale črno-bele fotografije, kasneje tudi barvaste. Je ljubitelj in zbiratelj starih črno-belih fotografij.

Tinetove fotografije kažejo zanimive zgodbe, največ iz športnega, društvenega, tudi kulturnega življenja, ne le v Tržiču.

Veliko fotografij je v albumih, več kot sto tisoč pa na zunanjem disku. Za vsako je vedel, kje se nahaja. Sporočilnost njegovih fotografij je bogata in pestra, z njimi je kazal ljubezen do doma, družine, do narave, do športa, pripadnost društvenemu življenju in delu ter svoj spoštljivi odnos do ljudi. Ves prosti čas je namenjal fotografiji. Pri športni fotografiji mu je pomagala žena Majda.

Bil je organizator številnih pohodov. Za ljubitelje narave in pohodništva je vrsto let v januarju organiziral pohod v Dražgoše. Traso pohoda si je zamislil sam, pomagal mu je prijatelj Miro Roblek. Pri trasiranju sta ju spremljali ženi Majda in Anka. Pot je dolga 21 kilometrov, prehoditi jo je mogoče v petih urah. Prehodilo jo je že več kot tisoč pohodnikov iz Slovenije in zamejstva.

V aprilu je več let organiziral pohod v Udin Boršt. Zelo rad se je udeležil tekov na Blokah, kjer je imel veliko prijateljev. Pa smučarskih tekov na Pokljuki, Rogli, Planici … Povsod s fotoaparatom.

Že od osamosvojitve na njegov predlog ob obletnici vojne za Slovenijo veterani organizirajo pohod po poteh teritorialne obrambe. Na dan državnosti, 25. junija, pohod zaključijo z udeležbo na proslavi na Ljubelju.

Tem za fotografije mu ni zmanjkalo, zanje je imel ogromno priložnosti.
Bil je uradni fotograf za klub Olimpija Bloke, prav tako za bivši tekaški smučarski klub Merkur, sedaj Triglav.

Šestnajst let je bil predsednik, nato podpredsednik Občinskega združenja slovenskih častnikov. Častni predsednik je postal februarja 2014.

Od vsega začetka, to je od leta 1991, je sodeloval pri Območnem združenju veteranov Tržič. V času agresije na Slovenijo je na svoji amaterski radijski postaji vzpostavljal zvezo z enotami na terenu. Bil je član Fotokluba Tržič.

Za svoje delo je dobil več priznanj. Zelo je bil vesel priznanja Občine Tržič, ki ga je dobil ob svoji 70-letnici, in sicer za dolgoletno požrtvovalno, prostovoljno, organizacijsko in fotografsko delo na društvenem področju, s katerim je pomembno prispeval k razvoju dejavnosti veteranskih organizacij ter športnega društva Tržiške strele.

Za 70. rojstni dan mu je takratni predsednik Zveze slovenskih častnikov Tržič Edo Polajnar izročil Listino o imenovanju častnega predsednika Zveze slovenskih častnikov Tržič.

Tekst pripravila Jožica Koder v sodelovanju z Valentinom Klemenčičem.

Autore/autrice della voce: Nejc Perko, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič
Data del primo inserimento: 27. 12. 2017 | Ultima modifica: 27. 3. 2020
Nejc Perko. KLEMENČIČ, Valentin. (1943-2020). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/klemencic-valentin/
Segnala un errore