Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KLEMENČIČ, Milan

KLEMENČIČ Milan
Foto: Arhiv Pilonova galerija Ajdovščina

Galleria fotografica

Nato:
7. March 1875, Solkan
Morto:
5. February 1957, Ljubljana
Professioni e attività:
Lessico:

Kljub številni družini je pri sedmih letih postal sirota in je zanj skrbela »nona« Katarina Verdikon. Kot otrok se je v Gorici prvič srečal z marionetnim gledališčem in za brezplačen ogled predstave je za odrom pomagal pri delu z lutkami. To srečanje je zaznamovalo njegovo življenjsko pot.
Po opravljeni goriški in tržaški gimnaziji je študiral na beneški slikarski akademiji, na akademiji Breri v Milanu in na Kraljevski bavarski akademiji upodabljajoče umetnosti v Münchnu. Leta 1903 se je z družino preselil v Ajdovščino, natančneje Šturje, in tega obdobja se je spominjal kot najlepših let v svojem življenju. To obdobje velja za najplodnejšo dobo na slikarskem in fotografskem področju, lutkarstvo pa si je prav tu začelo utirati svojo pot. Veliko je slikal (portreti, motivi iz okolja), začel se je ukvarjati s fotografijo (velja za pionirja slovenske barvne fotografije), sodeloval je na številnih slikarskih razstavah. 22.decembra 1910 je pripravil prvo marionetno predstavo Mrtvec v rdečem plašču. Pri predstavah, ki so bile kar pri njem doma, mu je pomagal Veno Pilon, pa tudi žena Pepca in sin Savo.
Po prvi svetovni vojni se je z družino preselil v Ljubljano, kjer se je posvetil izključno lutkarstvu. Ustanovil in vodil je Slovensko marionetno gledališče. Leta 1930 so ga na ustanovnem kongresu Jugoslovanske lutkovne zveze v Ljubljani izvolili za častnega predsednika. Po ukinitvi lutkovnega gledališča se je spet posvetil slikarstvu, vendar je v domačem krogu še vedno prirejal predstave z marionetnimi lutkami. Pravzaprav je Milan Klemenčič stalno nihal med slikarstvom in lutkarstvom, lahko pa rečemo, da je uspešno združeval oboje, upoštevanja vredna je tudi njegova fotografska dejavnost.
Šele po njegovi smrti so bila leta 1958 prvič na ogled njegova dela na razstavi Avtoportret na Slovenskem. V letu 1970 sta mu bili prvič posvečeni prvi samostojni razstavi. V Goriškem muzeju so bili zbrani njegovi goriški motivi, v avli Prve slovenske vlade v Ajdovščini pa motivi iz Goriške in iz Vipavske doline ter portreti domačinov. 1976 je v Goriškem muzeju sledila še retrospektivna razstava, ki je postavila na ogled celotno Klemenčičevo umetniško dejavnost, vključno z olji, študijami, osnutki ter lutkami. Leta 2007 je bila v Pilonovi galeriji v Ajdovščini postavljena razstava Milan Klemenčič 1875-1957; slikar, fotograf, lutkar.
Leta 2010 so na hiši v Ajdovščini (Šturjah), kjer je Milan Klemenčič pripravil prvo lutkovno predstavo, postavili obeležje.

Dela:

Popis njegovih del je objavljen v knjigi:
Loboda Matjaž: Milan Klemenčič: iskalec lepote pravljičnih svetov. Ljubljana, 2011

Loboda, Matjaž: Milan Klemenčič:iskalec lepote in pravljičnih svetov. Ljubljana, 2011
Milan Klemenčič:1875-1957; slikar fotograf, lutkar: retrospektivna razstava. Pilonova galerija Ajdovščina, 2007.
Milan Klemenčič:1875-1957; donacija slik in risb. Pilonova galerija Ajdovščina, 2012.
Primorski slovenski bibliografski leksikon. Snopič 8. Gorica, 1982, str. 63-64.
Milan Klemenčič: 1875-1957: retrospektivna razstava. Nova Gorica, 1976.

Autore/autrice della voce: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Data del primo inserimento: 25. 1. 2013 | Ultima modifica: 18. 8. 2020
Zdenka Žigon. KLEMENČIČ, Milan. (1875-1957). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/klemencic-milan-2/
Segnala un errore