Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KLANČAR, Branko

KLANČAR Branko
Foto: Osebni arhiv Branka Klančarja

Galleria fotografica

Nato:
19. September 1948, Dol pri Hrastniku
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Osnovno šolo je obiskoval na Dolu pri Hrastniku, gimnazijo v Trbovljah, nato se je odpravil v Ljubljano na Akademijo za likovno umetnost. Tam je diplomiral (1972) in se zaradi občinske štipendije vrnil nazaj v Zasavje kot učitelj likovnega pouka na osnovni šoli na Dolu pri Hrastniku. Preden je odprl svoj fotografski atelje, je bil zaposlen kot oblikovalec v Studiu za ekonomsko propagando v Ljubljani, kot učitelj likovnega pouka na osnovni šoli v Rimskih Toplicah, kot vodja filmske dejavnosti v Kulturno-rekreacijskem centru Hrastnik.

Pri osmih letih ga je za fotografijo navdušil brat, ki ga je tudi naučil osnovnih veščin. Sprva je bila fotografija zanj sprostitev, konjiček, ki pa je zaradi slabe perspektive v profesuri leta 1984 postala obrt. Tako je sodeloval pri projektih številnih hrastniških (SGP Hrastnik, Steklarna Hrastnik, TKI Hrastnik, Sijaj Hrastnik) in zasavskih podjetij (Rudnik Trbovlje-Hrastnik, Piramida Zagorje, Zasavske lekarne, Kumplast Zagorje, NLB Zasavje, Strip’s Kandrše, Lumenia Kandrše), sodeloval z javnimi ustanovami (Občini Hrastnik in Zagorje, Glasbeni šoli Hrastnik in Trbovlje, GZS Zasavje), sodeloval s kulturnimi ustanovami (Zasavski muzej Trbovlje, KRC Hrastnik) in posamezniki slikarji (Janez Knez, Nikolaj Beer) ter bil svojevrstni fotokronist kulturnih, društvenih, športnih in drugih dogodkov v hrastniški občini. Fotografiral je tudi za časopise Srečno, Steklar, Naš barometer, Zasavc, Hrastov list, Zasavski tednik …

Od mladosti je bil aktiven v Foto klubu Hrastnik, kjer je bil predsednik 19 let. Kasneje (2002) je ustanovil in deset let vodil Foto sekcijo KUD Svoboda iz Dola pri Hrastniku. Svoja dela je postavil na ogled v okviru samostojnih (1987 – Hrastnik, 1996 – Izlake, 1997, 1998 – Hrastnik, 2007 – Trbovlje) in skupinskih razstav (s Foto klubom Hrastnik, s Foto sekcijo KUD Svoboda Dol pri Hrastniku, z Društvom likovnih umetnikov Art Kum, leta 2000 z Nikolajem Beerom v Delavskem domu Zagorje). Udeležil se je tudi Slikarske kolonije Izlake – Zagorje (1978, 1979).

Leta 1970 je prejel 2. nagrado v slikarski koloniji mladih v Ivanjici (Srbija) in leta 1973 2. nagrado na natečaju ORWO za najboljši diapozitiv v Jugoslaviji. Občina Hrastnik mu je za njegovo delo na kulturnem področju podelila srebrno priznanje (1999).

  • srebrno priznanje Občine Hrastnik, 1999

M. Planinc: Letopis 1999, Hrastnik 1999
Osebni pogovor z Brankom Klančarjem

Autore/autrice della voce: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Data del primo inserimento: 5. 3. 2019 | Ultima modifica: 23. 8. 2023
Ana Černuta Deželak. KLANČAR, Branko. (1948-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/klancar-branko/
Segnala un errore