Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KESSLER (ROJ. TRENZ), Marija

Marija Kessler - Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Galleria fotografica

Nata:
23. April 1860, Mihovica (obč. Šentjernej)
Morta:
1. May 1939, Ljubljana
famiglia:
Trenz
Luoghi di attività:
Lessico:

Izšla je iz rodbine Trenz, ki je imela v posesti graščino Draškovec pri Šentjerneju na Dolenjskem. Njen mož Alojz Kessler, doma iz Šentjerneja, je kot sodnik služboval po različnih krajih na Dolenjskem. V zakonu so se jima rodile štiri hčerke: najstarejša Mici je bila nesojena Cankarjeva ljubezen, Ani, ki se je kasneje poročila s pesnikom Otonom Župančičem, pesnica in pisateljica Vera Albreht ter Slava, por. Švarc oziroma Šrems.

Bila je izobražena, pisala je pesmi v nemškem jeziku. V času odraščanja njunih hčera je družina živela v Novem mestu, v hiši ob Krki, ki je bila nekoč obrambni stolp. Leta 1906 se je s hčerami preselila iz Novega mesta v Ljubljano. Pred prvo svetovno vojno je v svojem domu ustvarila zanimiv umetniško literarni salon. V njenem stanovanju so se shajali mladi umetniki, pisatelj Ivan Cankar, politik in pisatelj Etbin Kristan, pesnik in pisatelj Vladimir Levstik, pesnik Oton Župančič, skladatelj in pravnik Anton Lajovic in drugi. Njihov dom, kasneje tudi njihova vila na Bledu, je tako postal zbirališče mladih slovenskih umetnikov iz vrst moderne, kjer so brali svoja dela in recitirali tuja. Njihovo stanovanje in vzdušje, ki je vladalo v njem, je Cankar literarno upodobil v noveli Novo življenje leta 1908.

Gospa Marija Kesslerjeva. Jutro, 3. maj 1939, let. 20, št. 101, str. 3.
Dobrovoljc, F. Cankarjev album. Maribor: Obzorja, 1972, str. 272.
Župančič, O.: Zbrano delo: Knj. XI. Ljubljana, Delo, 1989, str. 638.

Autore/autrice della voce: Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Data del primo inserimento: 5. 2. 2021 | Ultima modifica: 14. 3. 2021
Mateja Kambič. KESSLER (ROJ. TRENZ), Marija. (1860-1939). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 1. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/kessler-roj-trenz-marija/
Segnala un errore