Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KARNIČAR, Luka

KARNIČAR Luka
Foto: Osebni arhiv

Galleria fotografica

Nato:
27. April 1956, Jezersko
Morto:
10. June 1997, Severna stena Turske gore
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Persone collegate:
Comune:
Lessico:

Luka se je rodil kot drugi otrok v sedemčlanski družini. Na Jezerskem in v Preddvoru je obiskoval osnovno šolo. Po končani Srednji gradbeni šoli v Ljubljani se je zaposlil kot geometer na Cestnem podjetju Kranj. Ob delu je končal Pedagoško akademijo v Ljubljani in kot razredni učitelj služboval v osnovnih šolah v Predosljah, Kranju in Preddvoru, kjer je bil od leta 1992 tudi ravnatelj.

Mati in oče sta bila oskrbnika Češke koče, zato je že kot otrok v družbi bratov in sestre spoznaval in vzljubil gore. Navdušil se je za alpsko smučanje, vendar se je kasneje povsem predal alpinizmu in turnemu smučanju. Leta 1985 se je prvič preizkusil v turnosmučarskem reliju, v katerem je bil zelo uspešen tudi v mednarodnem merilu.

Leta 1975 je opravil izpite za alpinističnega pripravnika, l. 1977 pa za alpinista. Istega leta je prevzel tudi vodenje novoustanovljenega alpinističnega odseka (AO) Jezersko, ki ga je z dušo in srcem vodil 20 let. Leta 1980 je postal alpinistični inštruktor, osem let kasneje pa gorski vodnik. L. 1990 je opravil izpite za gorskega reševalca, dve leti kasneje pa se je izšolal še za letalca reševalca, da bi lahko še hitreje in učinkoviteje pomagali ponesrečenim gornikom. Leta 1992 so na Jezerskem pod njegovim vodstvom ustanovili 17. postajo GRS Jezersko (Gorska reševalna služba Jezersko), ki jo je tudi vodil.

Opravil je preko tisoč alpinističnih vzponov, od tega okrog petdeset prvenstvenih v domačih in tujih gorah. Bil je na osmih alpinističnih odpravah v gorah Himalaje, Karakoruma, Andov, Nove Zelandije, Pamirja in Kavkaza. Vodil je tabore domačega odseka v evropskih gorah (Mont Blanc, Matterhorn, Piz Bernina, Visoke Tatre, Dolomiti, Ortler, Wilderkeiser…)

Velja za pionirja smučanja z najvišjih gora na svetu. Leta 1983 je z Matejem Kranjcem prvi odsmučal s 7495 metrov visokega Pik Komunizma, kar je bil dolga leta najvišji slovenski spust. Skupaj z bratoma Davom in Drejcem pa je v domačih stenah presmučal skoraj vse najzahtevnejše smeri.

10. junija 1997 je tragično umrl v Savinjskih Alpah. Med vajo helikopterskega reševanja v severni steni Turske gore, na Okrešlju, se je naveza petih alpinistov-reševalcev odtrgala s sidrišča in padla 300 metrov globoko. Vsi so se smrtno ponesrečili.

N. Slana: Luka Karničar, Šport mladih 1994, št. 4, str. 15-16
A. Karničar: Luka Karničar, Matijev rod 1997, spominska številka, str. 5-7
I. Tomazin: Tragedija v Turski gori, Križe 2007

Autore/autrice della voce: Meta Učakar, Mestna knjižnica Kranj
Data del primo inserimento: 22. 3. 2016 | Ultima modifica: 26. 4. 2021
Meta Učakar. KARNIČAR, Luka. (1956-1997). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/karnicar-luka/
Segnala un errore