Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KALAN, Ajda

Nata:
13. September 1943, Ljubljana, Slovenija
Morta:
13. February 2014, Kranj, Slovenija
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Končala je Pedagoško akademijo v Ljubljani (1978). Na RTV Ljubljana se je zaposlila leta 1964 po opravljenem tečaju za napovedovalce pri mentorici in učiteljici radijskih govorcev, legendarni Ani Mlakar, ter tako začela svojo radijsko in televizijsko pot. Bila je dolgoletna napovedovalka na Radiu Slovenija, bralka poročil in ena prvih voditeljic slovenskega Dnevnika (1968). Njen glas, knjižna izgovarjava in besedilna interpretacija so med poslušalci dosegli zelo visoko prepoznavnost. Njen govor je veljal za eno od norm odličnosti. Bil je tudi eden od zaščitnih znakov Radia Slovenije in slovenske govorne besede sploh. Ob klasičnem napovedovalskem delu je vodila številne koncerte in javne oddaje. Po letu 1975 je nadaljevala delo Ane Mlakar. Za ta specifičen poklic, ki je zavezan vrhunski govorjeni slovenščini, je uvedla še širše sistematično govorno izobraževanje. Bila je mentorica praktično vsem nastopajočim pred mikrofonom, učiteljica govora velikega števila novinarjev ter drugih javno nastopajočih govorcev, pri njej je bilo možno poiskati tudi odgovore na vprašanja pri dnevno govorjenih besedilih. Tako je vplivala na slovensko govorjeno besedo ter prispevala k ohranjanju in uveljavljanju zbornega jezika na Slovenskem.

Njena druga velika ljubezen so bili konji in konjeniški šport. Ljubiteljica konj je bila že od otroških let. V mladosti je bila jahalka in tekmovalka, kasneje pa sodnica dresurnega jahanja in funkcionarka Konjeniške zveze Slovenije. Najbolj pri srcu ji je bila klasična dresura. Poročala je tudi z mednarodnih dresurnih tekmovanj in prevedla knjigo Joséeja Hermsena Konji in konjeniški šport (1998).

Med priznanji, ki jih je prejela, je tudi kristalni mikrofon za življenjsko delo. Priznanje Društva poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev je prejela leta 2011 za dolgoletne in izjemne dosežke na področju ohranjanja vrhunske ravni slovenskega govornega jezika.

Osebnosti: Veliki slovenski biografski leksikon, od A do L, Ljubljana, 2008
Alenka Sivka: Ajda Kalan: intervju, Stop (20.1.2000, str. 18-19)

Autore/autrice della voce: Vesna Muravec, Mestna knjižnica Kranj
Data del primo inserimento: 9. 5. 2014 | Ultima modifica: 10. 6. 2021
Vesna Muravec. KALAN, Ajda. (1943-2014). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 30. 9. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/kalan-ajda/
Segnala un errore