Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

KAJNČ, Barbara

KAJNČ Barbara (sestra Magdalena)
Foto: Ana Jelnikar. Vir: Dnevnik, 20. avg. 2016

Galleria fotografica

Nata:
1. December 1892, Velika Nedelja
Morta:
2. April 1984, Asansol
Variante dei nomi:
sestra Magdalena
Professioni e attività:
Comune:
Lessico:

Prihajala je iz verne družine, rojena je bila kot četrta izmed petih otrok materi Uršuli in očetu Filipu. Krščena je bila kot Barbara, vendar so jo klicali Betka. Bila je ena izmed prvih Slovenk, ki so odšle v Indijo, in ena izmed pomembnih redovnic v Indiji, ki so se odpovedale družini in svoje življenje posvetile revnim ter pomoči potrebnim prebivalcem Indije. Ni bila le misijonarka, ampak tudi zdravilka, ki je svoje poslanstvo nadaljevala vse do smrti. Podatki o njenem šolanju in življenju pred letom 1920 niso znani.

V Zagreb je odšla leta 1920 in tam preživela nadaljnjih osem let, kjer je srečala takrat komaj osemnajstletno Agnes Gonxha Bojaxhiu, kasneje znano kot mati Tereza. Sodelovala je z jezuiti, ki so ji pomagali pri duhovnem razvijanju. Po osmih letih (1928) sta se skupaj z Agnes najprej pridružili redu irskih sester v opatiji Loreto v Rathfarnhamu, nato sta leto kasneje odpluli v oddaljeno Kalkuto, kjer so ju poslali v noviciat v Loreto Convent v Darjeelingu ob vznožju gorovja Himalaje. Tam si je Betka izbrala redovno ime sestra Magdalena. Imeli sta dve leti redovniškega pripravništva, šest let kasneje pa sta se dokončno zaobljubili redovniškemu življenju. Tu sta se njuni poti razšli. Sestra Magdalena je bila poslana v Morapai, kjer je sodelovala z indijskimi pripadnicami pomožnega reda hčera Sv. Ane in odprla dispanzer – bolnišnico za revne (1934).

Bila je porodničarka, zdravila je prehlade, vnetja, norice in druge bolezni, kljub temu da ni imela medicinske izobrazbe, in s tem rešila mnogo življenj. Tam je delovala 33 let, nato jo je pot vodila v Asansol, kjer je postavila še en začasen dispanzer in tam preživela zadnjih 14 let svojega življenja.

A. Jelnikar: Iskanje Magdalene: Betka Kajnč v Indiji.Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, 2018.
A. Jelnikar: Slovene women missionaries in India: contexts, methods and considerations. V: Dve domovini, št. 50 (2019), str. 7─13.
Iskanje Magdalene ─ Betka Kajnč v Indiji in pokrajinskem muzeju. V: Ormoške novice, leto 9, št. 41 (jun. 2018), str. 1.
A. Jelnikar: Iskanje Magdalene ─ Betka Kajnč v Indiji, diaprojekcija za razstavo v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, 17. 12 .2020, (kopijo hrani arhiv KIP).

Autore/autrice della voce: Eva Reberšak, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Data del primo inserimento: 6. 12. 2019 | Ultima modifica: 12. 5. 2020
Eva Reberšak. KAJNČ, Barbara. (1892-1984). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/kajnc-barbara-sestra-magdalena/
Segnala un errore