Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

JENČIČ, Samo

Samo Jenčič, portret
Samo Jenčič - Foto: Branimir Ritonja (Vir: arhiv Mariborske knjižnice)

Galleria fotografica

Nato:
25. March 1958, Maribor
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Mariborčan Samo Jenčič je že kot otrok kazal zanimanje za likovno ustvarjanje. Risarsko se je sprva izražal po domačih stenah, pohištvu in knjigah, kot gimnazijec pa je svojo ustvarjalnost vztrajno razvijal po straneh šolskih zvezkov. V šolskih letih je k njegovemu umetniškemu razvoju pripomogel tudi mentor Gabrijel Kolbič, s katerim sta ohranila stike še po zaključku šolanja. Ob številnih risbah, slikah in grafikah je ustvaril še nekaj kipcev in svoja dela tudi razstavljal. Ker se v vlogi poklicnega umetnika ni videl, je namesto likovne akademije vpisal študij gozdarstva.
V nadaljevanju je svojo ljubezen do umetnosti in narave združil ter se v ilustratorskih vodah sprva uveljavil kot ilustrator naravoslovnih vsebin. Njegove prve ilustracije so se znašle v delih z naravoslovno vsebino: v publikacijah Ob Dravi in Muri M. Ježa (prva ilustrirana knjiga, 1987), Herbariju D. Tarmanove ter v Nejc in drobnoživke A. Konjajeva. Kasneje je začel ustvarjati tudi druge ilustracije za otroke in mladino. Riše za Ciciban, Cicido, PIL, Beo Beo, National Geographic Junior in druge revije. Že od leta 2008 v celoti ilustrira avstrijsko revijo za koroške otroke Mladi rod, ki izhaja v Celovcu. Njegove ilustracije najdemo v otroških in mladinskih knjigah, med drugim je slikovno opremil Radovednega Tačka, Lumpe iz 3. a ter Babico v supergah. Njegove risbe pa krasijo tudi šolske učbenike, delovne zvezke, priročnike in ostalo učno gradivo.
Svoja umetniška dela danes razstavlja na skupinskih in samostojnih razstavah. Sicer pa je likovna umetnost, v okviru katere ga navdušujejo še karikatura, fotografija in grafično oblikovanje, le ena od mnogih reči, ki jih v življenju počne. Zanje najde čas v redkih prostih trenutkih in ob večerih, čez dan je namreč kot diplomirani gozdar v službi naravovarstva.
Kot sodelavec mariborske enote Zavoda za varstvo narave RS organizira in sodeluje v različnih akcijah za varstvo narave. Spodbuja naravovarstveni duh in opozarja na probleme ter ozavešča širšo javnost. Likovno je sodeloval pri številnih naravovarstvenih publikacijah in informacijskih tablah, tako tudi pri pripravi naravoslovne poti po Mariborskem otoku. Po svoji naravovarstveni dejavnosti je prepoznaven predvsem na območju Maribora, širša javnost pa ga pozna predvsem kot ilustratorja.

Autore/autrice della voce: Daša Zobec, Mariborska knjižnica
Data del primo inserimento: 3. 9. 2019 | Ultima modifica: 6. 5. 2020
Daša Zobec. JENČIČ, Samo. (1958-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 9. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/jencic-samo/
Segnala un errore