Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

JELENC DROZG, Eva

JELENC Drozg Eva
Foto: Glasbena šola Jesenice (foto: Sašo Valjavec)

Galleria fotografica

Nata:
12. November 1980, Kropa
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Prihaja iz Krope, trenutno pa z družino živi v Kamni Gorici. Glasbeno šolanje je kot kitaristka začela na Glasbeni šoli v Radovljici v razredu Mateje Blaznik in nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani v razredu prof. Tomaža Šegule. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je z odliko diplomirala v razredu prof. Andreja Grafenauerja, dve leti kasneje pa je pri njem zaključila tudi umetniško specializacijo. V času študija je prejela več nagrad na tekmovanjih doma in v tujini, na Akademiji za glasbo pa je prejela Prešernovo nagrado za koncertne dosežke, za končanje študija s povprečjem nad 9,5 pa je prejela tudi Nagrado za študente odličnjake. Po končanem študiju se je kot profesorica kitare leta 2003 zaposlila na Glasbeni šoli in Umetniški gimnaziji Koper, od leta 2008 dalje pa kitaro poučuje na Glasbeni šoli Jesenice. Ob delu pa se je njeno glasbeno izobraževanje še nadaljevalo. Leta 2008 je zaključila višjo stopnjo iz predmeta rog na Glasbeni šoli Koper pri prof. Justinu Felicijanu, leta 2010 je zaključila triletno dirigentsko šolo za pihalne orkestre (mentor je bil Jan Cober), leta 2012 pa je zaključila tudi višjo stopnjo iz predmeta petje na Glasbeni šoli Koper pri prof. Tanji Grlica. Junija 2016 je Eva Jelenc Drozg opravila tudi pedagoško diplomo po pedagoških načelih Edgarja Willemsa. Program predšolske glasbene vzgoje po Willemsu je zasnovan tako, da otroci od tretjega leta starosti preko vodene igre razvijajo glasbene sposobnosti in pridobivajo glasbena znanja.

Že od leta otroštva dalje pa se posveča tudi amaterski glasbeni dejavnosti kot članica pevskih zborov in pihalnih orkestrov. Pela je v domačem mešanem in ženskem zboru Koledva ter štiri leta vodila Mešani pevski zbor Kropa. Je dolgoletna članica Pihalnega orkestra Lesce, kjer je delovala v strokovno glasbeni komisiji, bila korepetitorka in asistentka dirigenta. Po selitvi v Koper je kot asistentka in korepetitorka sodelovala z Mešanim pevskim zborom Obala iz Kopra in Akademskim pevskim zborom Univerze na Primorskem (APZ UP) in bila dirigentka Godbenega društva Prosek. Vsi zbori in orkestri so dosegli več vidnih državnih in mednarodnih rezultatov. Od leta 2010 do novembra 2017 je vodila KD Mešani pevski zbor Vox Carniola z Jesenic, s katerim so vsako sezono pripravili več koncertov. Na 21. mednarodnem festivalu adventne in božične glasbe za nagrado Petra Ebna so novembra 2010 prejeli zlato plaketo. Dosegli so tudi več drugih državnih in mednarodnih uspehov. Od leta 2016 dalje pa Eva Jelenc vodi tudi Otroško-mladinski pevski zbor KD Kropa.

Leta 2007 je Eva jelenc Drozg na tekmovanju za pihalne orkestre Ficorno d’oro v Rivi del Garda prejela posebno nagrado kot najboljša mlada dirigentka tekmovanja, na 21. mednarodnem festivalu adventne in božične glasbe za nagrado Petra Ebna pa je leta 2010 prejela posebno nagrado zborovodij za najboljši dirigentski dosežek. Leta 2018 je  prejela tudi plaketo župana občine Jesenice.

Kavčič, I. Vox na dobrem glasu. Gorenjski glas, 2017, št. 84, str. 8.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 12. 11. 2018 | Ultima modifica: 27. 2. 2020
Nina Jamar. JELENC DROZG, Eva. (1980-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/jelenc-drozg-eva/
Segnala un errore