Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

JANC, Marija

JANC Marija
Foto:

Galleria fotografica

Nato:
10. March 1938, Rajnovšče (občina Novo mesto)
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Rodila v kmečki družini s šestimi otroki. Pri devetnajstih letih je prišla za delom v Podljubelj (Tržič) in se najprej zaposlila v šoli kot varuška in čistilka. Leta 1958 se je zaposlila v Bombažni predilnici in tkalnici Tržič, leto kasneje se je poročila in rodila dva otroka. Z možem Francijem imata štiri vnuke in šest pravnukov.

Leta 1962 se je vključila v organizacijo Rdečega križa v Podljubelju. Takratna predsednica Marta Ankele jo je vključila v odbor Rdečega križa. Tej človekoljubni organizaciji je Marija Janc ostala zvesta vse do danes. Opravila je tečaj za nego bolnika na domu in 80-urni tečaj prve medicinske pomoči pri civilni zaščiti v Podljubelju. Z veliko dobre volje in s ponosom ter odgovorno že dolga leta izpolnjuje delo predsednice Krajevne organizacije Rdečega križa. Pravi, da bo delu predsednice zvesta, dokler ji bo služilo zdravje

Humanitarnemu delu posveča mnogo prostovoljnih ur, med drugim vsako leto poskrbi za novoletno srečanje starejših vaščanov, članov Rdečega križa, ob tednu Rdečega križa skupaj s podljubeljsko šolo pripravijo kulturni program, ko učence prvega razreda slovesno sprejmejo v pomladek Rdečega križa.

Več kot četrt stoletja je dejavna tudi v Društvu delovnih invalidov. Nekaj časa je bila vodja ekipe prve medicinske pomoči pri Civilni zaščiti Podljubelj. Pod njenim vodstvom je ekipa dosegala odlične rezultate na občinskih tekmovanjih, nastopila je tudi na republiškem tekmovanju v Novem mestu, kjer je uspešno zastopala Občino Tržič. Ta jo je leta 2009 predlagala za priznanje prostovoljka leta, ki ga je tudi dobila.

Za svoje dolgoletno delo je dobila številna priznanja: priznanje Rdečega križa Slovenije, priznanje prostovoljka leta, priznanje Krajevne organizacije Rdečega križa v Podljubelju in diploma Občine Tržič, ki jo je na predlog Krajevne organizacije Rdečega križa Podljubelj dobila ob prazniku Občine Tržič decembra 2014.

Po Mariji Janc in Jožici Koder zapisala bibliotekarka Sabina Šolar.

Autore/autrice della voce: Nejc Perko, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič
Data del primo inserimento: 27. 12. 2017 | Ultima modifica: 27. 3. 2020
Nejc Perko. JANC, Marija. (1938-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 25. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/janc-marija/
Segnala un errore