Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

JANC, Franci

JANC Franci
Foto:

Galleria fotografica

Nato:
8. February 1937, Podljubelj
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Življenje in delo Francija Janca je že od mladih nog prepleteno z ustvarjalnostjo, z glasbo, s petjem in igro, z delom pri gasilcih, s prostovoljstvom.

Pri Tržičanu Rudolfu Ahačiču, po domače Martinčku, se je od 16. do 20. leta učil igrati kitaro, nastopala sta skupaj z Vilijem Lausegerjem. Vojsko je služil v Novem mestu, kjer je vojake učil slovenskih pesmi, nepismene pa branja in pisanja. Ko se je leta 1959 vrnil od vojakov, se je poročil.

Več kot 60 let je prostovoljni gasilec, opravil je tečaj za izprašanega gasilca in tečaj za podčastnika. Bil je vodja gasilcev – pionirjev, dobro desetletje poveljnik in nekaj časa tajnik Gasilskega društva Podljubelj.

Petja se je učil pri Otonu Zazvonilu, igre pri Dolfetu Anderletu. Dvajset let, od 1990 do 2010, je bil predsednik Kulturnega društva Podljubelj, s katerim so vsako leto pripravili prireditev Za prijatelje.

Zadnja leta nastopa z ansamblom Fantje s treh bregov, v katerem poje. V skupini so še Joža Švab, Jože Meglič, Stane Meglič in Joža Štilec.

Za svoje delo je Franci Janc dobil številna priznanja, med drugim za vestno in dolgoletno delo v ljubiteljski kulturi, leta 1984 jubilejno priznanje za humane odnose med ljudmi in aktivnost pri razvoju Rdečega križa, za požrtvovalno delo v gasilskem društvu in leta 1998 gasilsko odlikovanje 1. stopnje. Ne da se jih prešteti na prste obeh rok. Največ mu pomeni kip svetega Florijana, ki ga je leta 2003 prejel kot častni član Prostovoljnega gasilskega društva Podljubelj. Skratka, na veliko področjih je bogatil svoj kraj.

Po Franciju Jancu in Jožici Koder zapisala bibliotekarka Sabina Šolar.

Autore/autrice della voce: Nejc Perko, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič
Data del primo inserimento: 27. 12. 2017 | Ultima modifica: 27. 3. 2020
Nejc Perko. JANC, Franci. (1937-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/janc-franci/
Segnala un errore