Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

INTIHAR VIŠNAR, Ljubica

INTIHAR VIŠNAR Ljubica
INTIHAR VIŠNAR Ljubica - Foto: osebni arhiv Alme Intihar

Galleria fotografica

Nata:
8. July 1948, Pula, Hrvaška
Morta:
2. December 2022, Mojstrana
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:

Očetu in mami Ljubice Intihar Višnar, Alojzu in Ljubi Višnar, so se rodili trije otroci. Prvorojenka je bila Ljubica, sledila sta še hči Ana (poročena Mlekuž Višnar) in sin Boris.

Ljubica Intihar Višnar je končala nižjo glasbeno šolo na Jesenicah. Leta 1967 je končala tudi srednjo glasbeno šolo v Ljubljeni, takrat Zavod za glasbeno in baletno izobraževanje v Ljubljani (teoretsko-pedagoški oddelek, klavir). Kot štipendistka občine Jesenice se je takoj po končani srednji šoli zaposlila na OŠ Koroška Bela in OŠ Tone Čufar Jesenice, kjer je poučevala glasbeno vzgojo. Leta 1969 se je prijavila na razpisano delovno mesto učitelja nauka o glasbi in klavirja na Glasbeni šoli Jesenice. Med tem si je ustvarila družino, v prvem zakonu se ji je rodil sin Marko Mali.

Leta 1972 se je preselila v Ivančno Gorico, blizu Stične, kjer sta se ji v drugem zakonu rodili hčerki Alma (1973) in Petra (1974). Njen mož, Jože Intihar, je poučeval matematiko in fiziko v stiški gimnaziji. Ljubica Intihar Višnar pa se je zaposlila na OŠ Stična kot predmetna učiteljica glasbene vzgoje. Leta 1979 je dala pobudo za ustanovitev oddelka glasbene šole v Ivančni Gorici, kjer je dve leti poučevala nauk o glasbi, klavir in kljunasto flavto. Leta 1976 je ustanovila in vodila mešani pevski zbor Ivančna Gorica-Stična in moški pevski zbor v Višnji Gori, ki sta delovala do leta 1984.

Leta 1984 se je vrnila na Gorenjsko, natančneje v Mojstrano. Na Glasbeni šoli Jesenice je poučevala nauk o glasbi, klavir in kljunasto flavto. Poučevala je tudi v dislociranem oddelku v Mojstrani. Leta 1986 je diplomirala na Pedagoški akademiji, Oddelku za glasbeno vzgojo in zborovodstvo. Diplomska naloga je imela naslov Dejavniki glasbenega življenja v občini Jesenice. Mentor pri njeni diplomski nalogi je bil Jakob Jež, priznani slovenski skladatelj. Od leta 1987 do leta 1991 je bila ravnateljica Glasbene šole Jesenice.

Hčerka Alma (Intihar) je magistra umetnosti, akademska slikarka in mati dvema sinovoma in trenutno živi v Radovljici. Od leta 2022 dalje je poslanka v Državnem zboru. Druga hčerka, Petra (Intihar, poročena Pendleton), pa trenutno živi v Horshamu v Veliki Britaniji. Ima osemletno hčerko. Obe sta končali nižjo glasbeno šolo na Jesenicah. Alma je glasbeno pot nadaljevala tudi na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, smer klavir.

Ljubica Intihar Višnar je vse svoje življenje je zelo rada poslušala klasično glasbo. Ljubiteljsko se je ukvarjala s slikarstvom. Bila je članica društva Dolik na Jesenicah in se večkrat predstavila s samostojnimi in skupinskimi razstavami po vsej Sloveniji. Z Markom Elsnerjem Grošljem (pesnikom, esejistom, piscem radijskih iger) je živela življenje, prežeto z umetnostjo.

Zapis je nastal v sodelovanju z gospo Darinko Korošec, Miro Mesarič, Ano Mlekuž Višnar in Almo Intihar.

Intihar, L. Dejavniki glasbenega življenja v občini Jesenice : diplomska naloga. Mojstrana : [L. Intihar], 1986.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 25. 4. 2023 | Ultima modifica: 26. 4. 2023
Nina Jamar. INTIHAR VIŠNAR, Ljubica. (1948-2022). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 3. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/intihar-visnar-ljubica/
Segnala un errore