Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

HOJNIK, Janja

HOJNIK Janja
Foto: Fotomedia

Galleria fotografica

Nata:
31. October 1979, Ptuj
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Janja Hojnik, roj. Bedrač, je mladost preživljala v Dravcih, v haloškem delu Občine Videm. Osnovno šolo je obiskovala v Vidmu pri Ptuju (1986–1994), nižjo glasbeno šolo na Ptuju (1988–1994), nato pa šolanje nadaljevala na ptujski gimnaziji (1994–1998), ki jo je zaključila kot zlata maturantka. Diplomirala je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru (2002) in na Ekonomsko-poslovni fakulteti (2003). Kot Erasmus študentka je študirala tudi na Univerzi Kingston v Londonu (2001–2002). Leta 2007 je postala doktorica pravnih znanosti. Po enoletnem pripravništvu na Višjem sodišču v Mariboru se je leta 2003 zaposlila na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je bila habilitirana v docentko (2008), nato pa v izredno profesorico (2013). Zadnja leta je tudi prodekanica za raziskovalno dejavnost in mednarodne odnose ter vodja doktorskega študija.

Raziskovalno in pedagoško deluje na področju prava Evropske unije (EU). Doslej je bila nosilka treh projektov Evropske komisije Jean Monnet, zadnji med njimi je mednarodno ugledni Jean Monnet Chair, ki ji je bil podeljen za razvijanje področja pravnih vidikov digitalizacije gospodarstva v EU. Kot gostujoča predavateljica je predavala na Univerzi v Ljubljani, na Oxfordu, v Gradcu, v Trstu, na Dunaju, na Central European University v Budimpešti, na Karlovi Univerzi v Pragi, na Pravni fakulteti v Sarajevu, na Sciences Po v Parizu, na Univerzi v Luksemburgu, v Edinburgu, v Kingstonu in drugod. Je mentorica pri diplomskih in magistrskih delih ter doktorskih disertacijah, mentorica študentom, ki se vsakoletno pripravljajo na ugledno mednarodno tekmovanje iz prava EU (European Law Moot Court Competition) in mentorica študentom pri sodniški praksi Amicus Curiae; vrsto let tudi organizira tekmovanje iz pogajanj za slovenske študente prava in je urednica bloga za študente prava.

S področja raziskovalnega, strokovnega in pedagoškega dela ima obsežno bibliografijo s preko 700 enotami. Objavlja tudi v najbolj uglednih mednarodnih znanstvenih publikacijah (npr. Common Market Law Review) in je članica mednarodne skupine avtorjev, ki za založbo Springer pripravljajo obsežen komentar Pogodbe o delovanju EU v več knjigah. Sodeluje v različnih mednarodnih raziskovalnih skupinah, od leta 2016 je članica raziskovalne skupine za vrednotenje pravne znanosti, ki jo financira švicarska vlada. Je članica skupine pravnih strokovnjakov pri Ministrstvu za zunanje zadeve za svetovanje o vprašanjih nasledstva nekdanje Jugoslavije (od 2014), članica delovne skupine pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti – SAZU za pripravo pravnih podlag za ustanovitev nacionalne komisije za integriteto v znanosti (2015–2017) in članica usmerjevalne skupine Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije – ARRS (2016–2018). Sodeluje na različnih posvetih o prihodnosti EU, v okviru sodelovanja z gospodarstvom pripravlja pravna mnenja o pravnih vprašanjih EU, sodeluje v arbitražah in je članica nadzornega sveta večje gospodarske družbe. Je recenzentka pri Oxford Law Journals, pri Croatian Yearbook of European law in pri založbi Central European University.

V zasebnem življenju je poročena in mati dveh otrok; z družino živi v Občini Markovci.

Za svoje študijske in delovne dosežke je doslej prejela:

  • zlato Cankarjevo priznanje (1998) na državnem tekmovanju iz slovenskega jezika za dijake
  • rektorjevo nagrado za najboljšo študentko prava v generaciji (2003)
  • priznanje Zveze društev pravnikov Slovenije za najvidnejši prispevek k pravni znanosti in stroki mladega pravnika (2010)
  • priznanja družbe Ius Software za štirikratno uvrstitev med 10 najvplivnejših pravnikov v Sloveniji (v letih 2011–2014)
  • priznanje za znanstveno delo na področju prava Centra za mednarodne pravne študije iz Salzburga (2013)

J. Hojnik: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, marec 2017 (hrani arhiv KIP).
Dr. Janja Hojnik: O meni / about me, pridobljeno 6. 3. 2017 s spletne strani http://janjahojnik.eu/

Autore/autrice della voce: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Data del primo inserimento: 5. 5. 2017 | Ultima modifica: 31. 5. 2021
Mira Petrovič. HOJNIK, Janja. (1979-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/hojnik-janja/
Segnala un errore