Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

HEIM, Erika

HEIM Erika
Foto: Arhiv Marka Mugerlija, Gornjesavski muzej Jesenice

Galleria fotografica

Nata:
15. May 1913, Koroška Bela
Morta:
februar 2014, Jesenice
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Rodila se je na Koroški Beli. Njena mati je bila Fani Heim, rojena Paar, oče pa Fidelis. Oče je delal v jeseniški železarni. Ko je dobil službo v železarni v Škednju pri Trstu, ki jo je dala postaviti Kranjska industrijska družba, se je družina morala preseliti. Heimovi so v Trstu ostali še med prvo svetovno vojno. Po vojni je železarna prišla v italijanske roke. Vzdušje je postalo zaradi italijanskega nacionalizma napeto. Družina, ki je štela pet otrok, je zapustila Trst in se preselila na Jesenice. Tu sta se Erika in njen brat Hubert navduševala nad smučanjem. Erika je bila v smučanju tako dobra, da je postala prva državna prvakinja v smuku in alpski kombinaciji. Udeleževala se je tudi mednarodnih tekmovanj in Triglavskih smukov. Ni pa se navduševala samo nad smučanjem, ampak je rada tudi plezala. Večkrat sta jo spremljala Maks Medija in Joža Čop, ki je delal v žični valjarni. Njegov šef je bil Fidelis Heim. Da je dobil dopust za vodniško službo, je moral večkrat s seboj vzeti Eriko. Preplezala je vse slovenske dvatisočake, slovensko in nemško smer v triglavski severni steni, smeri v Jalovcu in drugih stenah. Bila je dejavna članica Turistovega kluba Skala. Leta 1936 je sodelovala pri postavitvi križa na Škrlatici v spomin na žrtve gora. Člani so poleti hodili v hribe, pozimi pa smučali na Rožci.

Zaposlila se je že takoj po končani meščanski šoli. Postala je asistentka pri jeseniškem zobozdravniku Jožefu Ludwigu. Ordinacijo je, ker je rad kartal, večkrat prepustil svoji asistentki, ki jo je naučil zobozdravstvenih spretnosti. Po tem je delala pri doktorju Bertoldu Keržanu, ki je na Jesenicah odprl svojo privatno zdravniško ordinacijo. Leta 1943 je odšla na Dunaj, kjer se je šolala na dentistični šoli in se leta 1945 vrnila na Jesenice. Želela je odpreti svojo zobno ordinacijo na Jesenicah v hotelu Triglav, pa ji je napad zavezniških letal to preprečil. Po vojni je nekaj časa delala kot zobozdravnica na Bohinjski Bistrici, potem pa jo je dr. Milan Čeh pregovoril, da je prišla v obratno ambulanto na Jesenice, kjer je delala do svoje upokojitve.

Zapis pripravil: dr. Marko Mugerli, Gornjesavski muzej Jesenice

Za svoje delo je bila nagrajena: svečana listina Planinske zveze Slovenije.

Mugerli, M. Justina Rojc in Erika Heim, veliki imeni jeseniškega zdravstva. Jeseniški zbornik, 2013, št. 11, str. 228-239.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 18. 6. 2015 | Ultima modifica: 10. 2. 2022
Nina Jamar. HEIM, Erika. (1913-2014). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 2. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/heim-erika/
Segnala un errore