Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

GROZNIK, Mirko

Mirko Groznik

Galleria fotografica

Nato:
1909, Šmartno pri Litiji
Morto:
1990, Šmartno pri Litiji
Professioni e attività:
Luoghi di attività:

Za poklic trgovca se je izučil v Brežicah. Po odsluženem vojaškem roku se je zaposlil v Ljubljani, pozneje v Litiji, kjer je delal do upokojitve.

Že zelo mlad se je vključil v delo raznih društev. Kot trgovski vajenec se je vključil v brežiški pevski zbor. Med služenjem vojaškega roka, je igral v mornariškem orkestru. Po zaposlitvi v Ljubljani je postal član Pevskega društva Sloga. Bil je gasilec in lovec. Veliko ljubezni je posvečal vzgoji ptic pevk, saj je bil prizadeven član Društva za vzgojo in varstvo ptic v Zagorju. Njegove ptice, ki jih je gojil, so na raznih tekmovanjih dobivale visoka priznanja. Bil je dolgoletni član litijske godbe in pevec v Pevskem društvu Zvon. V godbi je igral 30 let, nekaj let je bil celo njen predsednik. Po drugi svetovni vojni je bil med pobudniki za njeno ponovno oživitev. V Pevskem društvu Zvon je prepeval nad 50 let. Več let je prepeval tudi v Pevskem zboru Lipa v Litiji in v zboru litijskih upokojencev.

Bil je član Zasavskih rogistov od njihove ustanovitve in je sodeloval na njihovih številnih nastopih v Sloveniji in zamejstvu.

Žužek, Boris. Glasilo občanov, Litija, januar 1990, številka 1, str. 8.

Autore/autrice della voce: Knjižnica Litija, Knjižnica Litija
Data del primo inserimento: 4. 6. 2012 | Ultima modifica: 19. 1. 2024
. GROZNIK, Mirko. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/groznik-mirko/
Segnala un errore