Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

GREGORIČ, Milan

GREGORIČ Milan
Foto: Osebni arhiv

Galleria fotografica

Nato:
8. September 1934, Dekani
Professioni e attività:
Lessico:

Milan Gregorič je končal osnovno šolo v Dekanih, maturiral na slovenski klasični gimnaziji v Trstu (1953) in diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani (1971). V času študija je opravljal razne naloge v študentskih organizacijah. Po daljši zaposlitvi na odgovornih delovnih mestih v gospodarstvu je v zadnjih desetletjih, zlasti s svojo publicistično dejavnostjo (prek sedemsto različnih besedil), vidno zaznamoval civilnodružbeno dogajanje na Koprskem in širše po Primorski. Pri svojem pisanju je obravnaval najprej meddržavna in politična dogajanja na zahodni meji ob razpadu Jugoslavije, s poudarkom na Istri. Spremljal in pisal je o življenju manjšin z obeh strani meje, o luško transportni problematiki in o novejši zgodovini Primorske, s poudarkom na rehabilitaciji Tigra. Objavljal je krajše in daljše sestavke o notranjepolitičnem dogajanju v državi in številne portrete ustvarjalnih istrskih in primorskih ljudi, vključno s sosedi, z obeh strani meje. Več teh svojih spisov je uredil in povezal v pregledno celoto v številnih svojih knjižnih delih.

Je prejemnik Peterlinove nagrade (2012), ki jo podeljuje Slovenska prosveta iz Trsta in Častnega priznanja Boruta Meška (2014), ki ga podeljuje Društvo novinarjev in publicistov, Ljubljana.

Je prejemnik Peterlinove nagrade (2012), ki jo podeljuje Slovenska prosveta iz Trsta in Častnega priznanja Boruta Meška (2014), ki ga podeljuje Društvo novinarjev in publicistov, Ljubljana.

 

Milan Gregorič. Stati v areni: avtobiografija. Trst: Mladika, 2015
Osebni podatki (sept. 2016)

Autore/autrice della voce: Laura Chersicola, Knjižnica Koper
Data del primo inserimento: 19. 11. 2018 | Ultima modifica: 10. 12. 2021
Laura Chersicola. GREGORIČ, Milan. (1934-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/gregoric-milan/
Segnala un errore