Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

GREGORČIČ, Avgust

GREGORČIČ, Avgust
Dolenjski razgledi 19. dec. 1974, str. 131.

Galleria fotografica

Nato:
27. March 1943, Brezovica pri Mirni
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Avgust Gregorčič se je rodil 27. marca 1943 na Brezovici pri Mirni. Kmetijsko srednjo šolo je obiskoval v Mariboru. Diplomiral je na prvi stopnji na oddelku za živilsko tehnologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani in na drugi stopnji na Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju, na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pa je opravil magisterij iz poslovne politike in organizacije.

Po končani srednji šoli se je zaposlil v sušilnici sadja Greda, kjer je bil zaposlen do odhoda k vojakom leta 1962. Novo zaposlitev je našel v mirnski Dani, kjer je delal dvajset let, najprej kot delovodja v proizvodnji, kasneje kot tehnični direktor, nato pa je prevzel vodenje podjetja. Postal je najmlajši direktor v panogi, v kateri je v nekdanji Jugoslaviji poslovalo več kot 150 podjetij. Vmes je nadaljeval šolanje in postal magister poslovno organizacijskih znanosti. Dano je vodil do leta 1989, zatem je postal direktor privatnega podjetja Greda na Mirni (kasneje Presad).

Poleg gospodarskega je pomembno tudi njegovo politično delovanje. Nepoklicno je bil od 1973 do 1978 predsednik sveta krajevne skupnosti Mirna, sedem let podpredsednik občine Trebnje in eno leto njen predsednik. Deloval je tudi v odborih različnih institucij.

Od šolskih let dalje sta v Avgustu Gregorčiču prisotna ljubezen do maternega jezika in spoštovanje slovenske književnosti, kar je v njem prebudilo pesniško žilico. Zanj je značilna zlasti izpovedna lirika. Najprej je s pesmimi sodeloval v šolskih glasilih, kasneje pa jih je objavljal v različnih listih in literarnih revijah. Prvo pesem je objavil leta 1958 v Pionirskem listu, nato je objavljal še v Mladini, Mladih potih in Naših razgledih. Literarna skupina, ki so jo poleg njega sestavljali še Janez Kolenc, Ivan Zoran, Severin Šali, Lado Smrekar in Jože Dular z igralci Ivo Zupančič, Miho Balohom in Nežo Simčič, je predstavljala svojo poezijo tudi izven meja, objavljali pa so jo v Pesmih dolenjske dežele, Dolenskih razgledih, Samorastniški besedi, Književnih listih in reviji Rast. Med drugim je Avgust Gregorčič tudi avtor besedila mirnske himne Nov začetek.

Gregorčič je prejemnik številnih priznanj. V mirnsko zgodovino se je zapisal kot uspešen gospodarstvenik, politik in pesnik. Leta 2017 ga je občina Mirna razglasila za prvega častnega občana in mu s tem izrazila spoštovanje in priznanje za njegov izjemni prispevek k razvoju kraja in k družbenemu življenju v kraju.

  • DL XXV/12. dec. 1974 št. 50, str. 31.
  • Rast V/jul. 1994 št. 3/4, str. 248-253.
  • Mirna – ime pesniškega zvena in pomena, 1998.
  • Dolenjski list, 13. julija 2017, str. 36.
Autore/autrice della voce: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto
Data del primo inserimento: 15. 12. 2019 | Ultima modifica: 22. 4. 2020
Karel Bačer. GREGORČIČ, Avgust. (1943-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 3. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/gregorcic-avgust/
Segnala un errore