Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

GORENŠEK, Gregor

Nato:
1814, Lipa pri Frankolovem
Morto:
1893, Lipa pri Frankolovem
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Gregor Gorenšek je živel na skromni kmetiji v vasi Lipa pri Frankolovem. Izučil se je za krojača in se vse življenje posvečal petju in zbiranju ljudskih in cerkvenih pesmi. Velik vpliv na njegovo veselje do prepevanja je imel oče Joseph Gorenšek, ki je že leta 1831 napisal zbirko cerkvenih pesmi, ki je ostala v rokopisu.

Da bi si Gregor pridobil še več pesniškega in glasbenega znanja, je kot štirinajstletni mladenič skupaj z ljudskim pesnikom Jurijem Vodovnikom iz Skomarja in še nekaterimi drugimi med letoma 1827 in 1829 obiskoval Slomškovo nedeljsko šolo »kovanja rim« v Novi Cerkvi. O tem je Gregor Gorenšek pisal v spremni besedi h knjigi »Ciciljice cerkvenih pesmi za mnogovrstna opravila, nekatere godove in za vse praznike cerkvenega leta«. Rokopis je obsegal 385 strani in ga je nameraval leta 1879 poslati v tiskanje na Mohorjevo družbo v Celovec. Zakaj ga ni poslal, ni znano. Nekaj njegovih pesmi je bilo objavljenih tudi v Slomškovih »Drobtinicah«, pod katerimi se je podpisoval z G. G. ali »Zložil žnider in stari pevec v Vitajni«.

Rokopis Gregorja Gorenška je dolgo časa hranil njegov pranečak Jurij Gorenšek (1882–1955). Ta je kot mlad kmečki fant rad prebiral knjige in sodeloval v Slovenskem prosvetnem društvu na Frankolovem. Kot edinec je prevzel delo na kmetiji in bil dober gospodar, sadjar, vinogradnik, mlinar, čebelar in opravil je celo tečaj o živino-zdravilstvu. Tudi njemu je bil podarjen pesniški dar, saj je napisal veliko priložnostnih in partizanskih pesmi.

J. Borovnik Bartol: Pesmi, igrarije, misli: orumeneli listi prednikov III, Šentjur 1997
M. Trobec, M. Založnik: Frankolovo skozi stoletja: od davnine do župnije sv. Jožefa, Celje 2018
Osebni arhiv Jožefa Žlausa

Autore/autrice della voce: Jožef Žlaus, Turistično-kulturno društvo Globoče, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Data del primo inserimento: 6. 11. 2019 | Ultima modifica: 10. 7. 2020
Jožef Žlaus in Turistično-kulturno društvo Globoče. GORENŠEK, Gregor. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/gorensek-gregor/
Segnala un errore