Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

GOMBOC, Andreja

- Foto: Bor Dobrin

Galleria fotografica

Nata:
10. November 1969, Murska Sobota
Professioni e attività:
Lessico:

Po končani naravoslovno-matematični srednji šoli v Murski Soboti se je vpisala na študij fizike na Univerzi v Ljubljani. Med študijem se je usmerila v astrofiziko. Po diplomi leta 1995 se je zaposlila na Fakulteti za matematiko in fiziko kot asistentka stažistka in doktorirala pod mentorstvom prof. dr. Andreja Čadeža leta 2001. V letih 2002 – 2004 je kot podoktorska štipendistka sklada Marie Skłodowska-Curie raziskovala na Astrophysics Research Institute na  Univerzi Johna Moora v Liverpoolu v Veliki Britaniji. Od 2004 do 2015 je bila zaposlena na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, sprva kot asistentka, nato kot docentka in izredna profesorica za astronomijo in astrofiziko. Leta 2015 se je odločila svojo raziskovalno-pedagoško pot nadaljevati na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici, kjer je znanstvena svetnica in redna profesorica za astronomijo, ter v Centru za astrofiziko in kozmologijo, ki deluje pod okriljem novogoriške univerze.  V letih 2021-22 je kot štipendistka programa Fulbright gostovala na Univerzi v Washingtonu v ZDA.

Njeno področje raziskovanja so astrofizikalni tranzienti, zlasti plimska raztrganja zvezd v bližini masivnih črnih lukenj, izbruhi sevanja gama in dogodki gravitacijskih valov. Je (so)-avtorica številnih člankov v mednarodno referiranih znanstvenih revijah, med njimi tudi v najuglednejših Nature, Science in Nature Astronomy. Bila je pobudnica in organizatorka prvega simpozija Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji: New Frontiers in Black Hole Astophysics (Novi mejniki v astrofiziki črnih lukenj), ki je leta 2016 potekal v Ljubljani pod okriljem Univerze v Cambridgeu. Med drugim je vodila tri projekte Evropske vesoljske agencije, postopek včlanitve Slovenije v  Mednarodno astronomsko zvezo in Evropsko astronomsko društvo in je predstavnica Slovenije v obeh.

Od leta 2016 vodi sodelovanje Slovenije v projektu LSST na Observatoriju Vere C. Rubin. V letih 2018-2022 je vodila Komisijo za enake možnosti na področju znanosti pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. V letih 2019-2022 je bila predsednica Sveta za znanost in tehnologijo pri vladi Republike Slovenije.

Aktivna je pri popularizaciji in promociji znanosti. Leta 2009 je koordinirala aktivnosti Mednarodnega leta astronomije v Sloveniji in med drugim organizirala razstavo astrofotografij Od Zemlje do vesolja v parku Tivoli v Ljubljani. Od leta 2009 je predsednica državne komisije za tekmovanje  v znanju astronomije, ki ga organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in predsednica Slovenskega odbora za astronomijo pri tem društvu. Leta 2011 je ustanovila spletno stran pod imenom  Portal v vesolje  in je njegova glavna urednica. Je avtorica številnih poljudnih prispevkov v astronomski reviji Spika idr., in poljudnih predavanj, med drugimi v okviru projekta Znanje žanje v Državnem zboru (2010) in TEDxLjubljana (2015). Sodelovala je v različnih radijskih in televizijskih oddajah (npr. Ugriznimo znanost) in številnih intervjujih ter izjavah za medije. Bila je so-voditeljica 27. Dobrodelnega Miklavževega koncerta (2019). Od leta 2018 je redna kolumnistka časopisa Delo. Je so-ustanoviteljica GoChile, skupnega projekta Univerze v Novi Gorici in revije Spika, ki od leta 2021 dijakom in študentom v Sloveniji na daljavo omogoča uporabo prvega slovenskega teleskopa v Čilu.

Je članica strokovnih združenj DMFA (Društvo matematikov, fizikov in astronomov), Slovenske matice, Pomurske akademsko-znanstvene unije, Evropskega astronomskega društva in Mednarodne astronomske zveze.

Skupaj  z drugim slovenskim astrofizikom,  Tomažem Zwittrom, je bila del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najmasivnejšo črno luknjo doslej. Črna luknja je nastala iz običajne zvezde. Izsledki raziskave so bili objavljeni in predstavljeni javnosti aprila 2024.

 

 

 

Skupaj z raziskovalno skupino na Liverpool John Moores University je leta 2007 prejela britansko nagrado The Times Higher Award.
Za pomembne dosežke pri proučevanju izbruhov sevanja gama je leta 2015 dobila Zoisovo priznanje.

Dr. Andreja Gomboc, astrofizičarka. Proteus: ilustriran časopis za poljudno prirodoznanstvo, sept. 2011, let. 74, št. 1, str. 6 – 12.
Zgonik, S. Dr. Andreja Gomboc: astrofizičarka. Mladina, 14. jul. 2017, št. 28, str. 36 – 41.
Škerl Kramberger, U. Andreja Gomboc, astrofizičarka: Vsi plujemo skozi vesolje na isti ladji (citirano 7. 4. 2023). Dostopno na naslovu: https://www.dnevnik.si/1042820186
Senica, S. Bolj ko odkrivamo, bolj se čudimo: Andreja Gomboc je dr. fizike, profesorica astronomije na Univerzi v Novi Gorici, urednica Portala v vesolje (citirano 7. 4. 2023). Dostopno na naslovu: https://www.delo.si/nedelo/bolj-ko-odkrivamo-bolj-se-cudimo/

Podatke je posredovala avtorica.

Autore/autrice della voce: Julijana Vöröš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Data del primo inserimento: 7. 4. 2023 | Ultima modifica: 18. 4. 2024
Julijana Vöröš. GOMBOC, Andreja. (1969-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 16. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/gomboc-andreja/
Segnala un errore