Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

GERŠAK, Tomaž Janez

GERŠAK Tomaž
GERŠAK Tomaž

Galleria fotografica

Nato:
3. March 1947, Ljubljana
Pseudonimo:
Majzl
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Tomaž J. Geršak se je rodil v Ljubljani, čeprav sta starša Ivan in Stanka Geršak živela na Jesenicah. Ima štiri leta starejšo sestro Stanko in eno leto mlajšega brata Bogdana. Istočasno z obiskovanjem Osnovne šole Toneta Čufarja in Gimnazije Jesenice je obiskoval tudi Glasbeno šolo Jesenice, kjer je opravil nižjo glasbeno šolo (šest let violine pri prof. Kleču  in štiri leta fagota pri prof. Jenku). Vseh deset let je sodeloval tudi pri orkestru glasbene šole Glasbene šole Jesenice, ki ga je vodil prof. Rado Kleč.

Poročil se je leta 1970 z Desanko Šemrl iz Lesc in ima dva sinova, Gregorja in Klemena. Oba sta poročena. Prof. dr. Gregor Geršak je profesor na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, njegova žena dr. Vesna Geršak pa docentka na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Klemen Geršak je vodja marketinga v A1, njegova žena Saša pa vodja sektorja v zavarovalnici Allianze.

Po končani jeseniški gimnaziji in Veterinarski fakulteti v Ljubljani se je leta 1975 Tomaž J. Geršak zaposlil kot strokovni vodja v Zoo Ljubljana. Po petih letih uspešnega dela v živalskem vrtu (širitev površine živalskega vrta, novogradnje, večanje števila divjih živali, prva uvedba pihalnika namesto puške za omamljanje živali v Jugoslaviji, boljša kakovost dela, večanje števila obiskovalcev itd.) se je zaposlil na Veterinarski fakulteti v Ljubljani kot habilitirani asistent na patohistologiji.

Leta 1985 se je zaposlil kot ravnatelj v Srednji agroživilski šoli Ljubljana, ki se je nahajala v Kamniku. Poskrbel naj bi tudi za gradnjo nove šole v Ljubljani, kamor naj bi se iz Kamnika preselili dijaki (450) in profesorji (50). V novo šolo v Murglah v Ljubljani so se preselili leta 1991. Bila je prva srednja šola, zgrajena v Republiki Sloveniji. Šola je rastla, število dijakov in programov se je povečalo za sto odstotkov. Tomaž J. Geršak je napredoval v naziv svetnik in postal direktor Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (preimenovane prejšnje Srednje agroživilske šole). Center je imel štiri šole (7 programov) in štiri ravnateljice. Prostora je bilo za 1000 dijakov, 500 študentov ter 100 zaposlenih premalo, zato je bilo potrebno sezidati novo, drugo šolo. Tomaž J. Geršak se je zavzel pri mestnih in republiških oblasteh ter dosegel, da se je zgradila še ena nova šolska stavba, ki je bila sezidana leta 2005 na Špici v Trnovem. Ko se je leta 2010, po 25 letih dela v šolstvu, upokojil, je imel center 1000 dijakov, 1000 rednih in izrednih študentov, 120 profesorjev in 20 ostalih zaposlenih. Pred in med gradnjo obeh šol je intenzivno sodeloval z Ministrstvom za šolstvo in Mestno občino Ljubljana. V času delovanja v Zoo Ljubljana je pisal strokovne članke in sodeloval na mednarodnih simpozijih.

Leta 1993 je dobil priznanje Občine Ljubljana Vič-Rudnik za delo na vzgojno izobraževalnem področju. Leta 2000 je prejel nagrado Društva ravnateljev imenovano Primus. Leta 2006 pa je dobil najvišjo državno nagrado na področju šolstva in sicer nagrado za življenjsko delo.

Geršak, T. J. RE: Občinska knjižnica Jesenice. (elektronska pošta). Sporočilo za: Občinsko knjižnico Jesenice. 2. 10. 2023 (citirano 5. 10. 2023). Osebno sporočilo.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 6. 10. 2023 | Ultima modifica: 20. 10. 2023
Nina Jamar. GERŠAK, Tomaž Janez. (1947-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/gersak-tomaz-janez/
Segnala un errore