Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

FAJMUT, Ožbalt

Ožbalt Fajmut - Podpolkovnik Ožbalt Fajmut v svečani uniformi Slovenske vojske, 2021. (Osebni arhiv O. Fajmut)

Galleria fotografica

Nato:
15. September 1948, Črna na Koroškem
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Lessico:

Osnovno šolo je končal v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, kovinarsko šolo pa v Ravnah na Koroškem. Po srednji šoli za strojne delovodje se je zaposlil v Tovarni gospodinjskih aparatov Gorenje v Velenju kot delovodja. Ob delu je končal šolo za strelskega trenerja na ljubljanski fakulteti za šport. Leta 1968 je  končal šolo za rezervne pehotne oficirje v Bileći. Leta 1976 se je zaposlil v Občinskem štabu za Teritorialno obrambo (OŠ TO) občine Slovenj Gradec in leta 1990 ob delu končal še študij obramboslovja na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani.

V TO je bil najprej komandir samostojnega planinskega voda, nato pa poveljnik protidiverzantske čete v planinski brigadi. Po zaposlitvi v OŠ TO Slovenj Gradec je postal referent za usposabljanje in hkrati namestnik poveljnika. V letu 1990 je bil namestnik načelnika Manevrske strukture Narodne zaščite občine Slovenj Gradec in je odločno nasprotoval oddaji orožja Jugoslovanski ljudski armadi. V osamosvojitveni vojni Slovenije leta 1991 je bil načelnik štaba in namestnik poveljnika 83. Območnega štaba TO. Kasnejša vojaška karierna pot ga je iz Slovenj Gradca vodila v Maribor, Celje in Ljubljano. V Ljubljani je bil na Generalštabu Slovenske vojske načrtovalec v Združenem sektorju za zagotovitev delovanja in štabno podporo GŠSV (J-3). Leta 2005 se je upokojil v činu podpolkovnika. Vseskozi se je izobraževal, usposabljal in dejavno udeleževal vojaških vaj. Opravil je tečaja za načelnike štabov TO in brigad (1978) in tečaja za organizacijske mobilizacijske organe štabov (1982) na Komandno štabni akademiji Jugoslovanske ljudske armade v Beogradu. Opravil je še tečaj za poveljnike brigad v Poljčah leta 1995 in generalštabni program Slovenske vojske v Poljčah leta 1998.

Zelo dejaven je bil na področjih lovstva in kinologije, kjer je bil predsednik disciplinske komisije Kinološke zveze Slovenije in Lovskega kinološkega društva Koroške. Je tudi član Zveze borcev, častnikov in vojnih veteranov.

Za dobro opravljeno delo in nekatere uspešno izvedene aktivnosti v času službovanja v Teritorialni obrambi in Slovenski vojski je prejel več različnih  priznanj.

Prejel je zlato medaljo MSNZ (2007), srebrno medaljo generala Maistra (2004), bronasto medaljo Slovenske vojske (2000) ter pet bojnih znakov za leto 1991. Za delo v različnih organizacijah je prejel več družbenih priznanj. Za uspešno delo v lovski organizaciji je prejel red za lovske zasluge II. stopnje (2015), v kinološki organizaciji pa red za kinološke zasluge II. stopnje (2007).

Guštin, D., Prebilič, V., in Svete, U. Koroški boj za samostojno in neodvisno Slovenijo: 1989–1991. Ljubljana: Inštitut za novejšo zgodovino, 2018.
Fajmut, O. Vojna na Koroškem: operativno vodenje bojnih delovanj. V: Vojaška zgodovina, julij 2006, let. 7., št. 1, str. 4–20.
Korent, J. Koroška v vojni 1991: delovanje teritorialne obrambe, policije in civilnih struktur. Slovenj Gradec: OZVVS Mislinjske doline, 2008.
Osebni podatki: Ožbalt Fajmut, januar 2023.

Autore/autrice della voce: Tomaž Teropšič, (vnesla Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto)
Data del primo inserimento: 14. 3. 2023 | Ultima modifica: 14. 3. 2023
Tomaž Teropšič. FAJMUT, Ožbalt. (1948-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/fajmut-ozbalt/
Segnala un errore