Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

DREMELJ, Tatjana

DREMELJ Tatjana
Foto: plus.google.com

Galleria fotografica

Nata:
29. August 1952, Maribor
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Osnovno šolo je obiskovala na Ljubečni in na I. osnovni šoli Celje, prav tako srednjo šolo.

Svojo glasbeno kariero je začela kot solistka in kot članica skupine Ultra leta 1972. Prvič je skupaj z New swing quartetom istega leta javno nastopila v javni radijski oddaji radia Celje s prelepo in zahtevno pesmijo Amazing Grace.
1974 je s kvartetom Ultra prvič nastopila tudi na Slovenski popevki, kjer so za pesem Vaska Repnica Potepuh prejeli 3. nagrado občinstva. Leta 1978 je na Slovenski popevki v alternaciji z italijansko pevko Danielo Davolli in pesmijo Atija Sossa Vračam se v domači kraj osvojila nagrado mednarodne strokovne žirije in srebrno nagrado revije Stop. Na mednarodnem festivalu je leta 1983 na Malti, v hudi konkurenci predstavnikov dvanajstih držav, osvojila 1. nagrado mednarodne strokovne žirije. Pela je pesem malteškega avtorja v aranžmaju Mojmira Sepeta.
Od leta 1978 pa vse do leta 1985 je sodelovala na vseh festivalih Vesela jesen v Mariboru in od leta 1978 do leta 1893 na vseh festivalih Melodije morja in sonca.
S pesmijo je prepotovala dobršen del Evrope, celo Sovjetsko zvezo, Nemško demokratično republiko, Italijo, Malto … in bila edina slovenska pevka, ki je nastopila na eminentni prireditvi v kristalni dvorani moskovskega Kremlja.
Za takratno največjo jugoslovansko glasbeno založbo je posnela tri velike kompilacijske plošče evrovizijskih popevk, pri ZKP RTV pa veliko kompilacijskih kaset s festivalov Melodije morja in sonca, Vesela jesen, Slovenska popevka, Opatijski festival itd. Zadnjo samostojno kaseto je skupaj z Otom Pestnerjem izdala pri glasbenem založništvu Helidon.

Leta 1989 je zaradi družinske tragedije prekinila svojo glasbeno kariero. Album (kaseta in kompaktna plošča) Zaljubljena je zadnji projekt, v katerem je sodelovala Tatjana Dremelj (1996). Projekt je delo znanih imen slovenske glasbene scene.

V času osamosvajanja Slovenije je skupaj z dramsko igralko SLG Celje Anico Kumer ustanovila zasebno gledališče Dva obraza.

Najbolj znane pesmi, ki jih je prepevala Tatjana Dremelj:

  • Potepuh (s kvartetom Ultra; avtor V. Repinc)
  • Moja Pesmica (O. Pestner)
  • Vračam se v domači kraj (A. Soss)
  • Vračam se v Piran (Privšek – Budau)

Informacije posredovala: Tatjana Dremelj

Autore/autrice della voce: Marijan Pušavec, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Data del primo inserimento: 23. 2. 2018 | Ultima modifica: 9. 6. 2020
Marijan Pušavec. DREMELJ, Tatjana. (1952-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 3. 10. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/dremelj-tatjana/
Segnala un errore