Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

DOBERLET, Vasja

Vasja Doberlet - Vasja Doberlet, foto: arhiv avtorice

Galleria fotografica

Nato:
5. August 1946, Ljubljana
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Mojster fotografije, pooblaščenec Fotografske zveze Slovenijeza stike z mednarodno krovno zvezo FIAP in dolgoletni predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Kranj Vasja Doberlet, je po poklicuinženir elektrotehnike. Vso službeno kariero do upokojitve je deloval v kranjskem Iskratelu.

S fotografijo se je prvič srečal pri 17. letih. Resneje se ji posveča od leta 1968, ko se je udeležil fotografskega tečaja, ki ga je vodil svetovno priznani pedagog in mojster fotografije Vlastja Simončič. On ga je navdušil za fotografijo, ki je odtlej postala njegova velika ljubezen in izziv.

Prvič je razstavljal že takoj leta 1968 v Zagrebu. Zatem pa je v več kot 40 letih fotografskega udejstvovanja sodeloval na 170 slovenskih in 280 mednarodnih razstavah, na razstavah v 46 državah sveta, z več kot 1750 fotografijami. Imel je 19 samostojnih razstav v Ljubljani, Kranju in drugih krajih Slovenije ter v Zagrebu in Budimpešti.

Na fotografskem področju deluje tudi kot izjemen organizator. Bil je med ustanovitelji Foto kluba Planinske zveze Slovenije v Ljubljani leta 1969 in bil njegov prvi predsednik do leta 1972. Zatem se je pridružil Fotografskemu društvu Janez Puhar Kranj , ki mu predseduje od leta 2001. V dobrih desetih letih je pod njegovim vodstvom Fotografsko društvo Janez Puhar postalo eno najbolj dejavnih društev v državi. Pod njegovim inovativnim in angažiranim vodstvom organizirajo številne odmevne prireditve, razstave in srečanja, med njimi številne z mednarodno udeležbo. Najbolj pomembne: bienalne razstave Pokrajina, v povezavi s FIAP pa bienalne mednarodne razstave Miniature, Puharjevi dnevi, društvene razstave izza naših meja, v Zagrebu, v pobratenih mestih La Ciotat in Banja Luka idr.

Vasja Doberlet je s svojim delovanjem predan naslednik Janeza Puharja, kranjskega izumitelja fotografije na steklo. S številnimi uspehi, idejami in dejavnostjo doma in po svetu je, tudi kot soustanovitelj iniciativne skupine za promocijo Janeza Puharja in naše fotografije na sploh, zaslužen, da slovenska fotografija odmeva v domovini in tujini.

Od releja do digitalnih sistemov: 50 let industrije telekomunikacij v Kranju, Kranj, 1997 (soavtor)
Izzivi: zbirka fotografij članov Fotografskega društva Janez Puhar Kranj, Kranj, 2006 (soavtor)
Vasja Doberlet: razstava fotografa Vasja Doberleta ob 70. obletnici, Kranj, 2016

 

Za svoja dela je prejel 80 nagrad in pohval. Za uspešno sodelovanje na razstavah je leta 2002 pri Mednarodni zvezi za fotografsko umetnost FIAP prejel naslov AFIAP (artist), leta 2003 pri Fotografski zvezi Slovenije (FZS) naslov KMF (Kandidat mojster fotografije) in leta 2006 pri FIAP naslov EFIAP (odličnik – excellence). Leta 2008 je postal mojster fotografije pri FZS in prejel bronasti znak EFIAP/b. Leta 2009 je prejel srebrni znak EFIAP/s leta 2012 pa EFIAP/g (zlati). V letu 2009 mu je FIAP za njegovo organizacijsko delo na mednarodnem področju podelil častni naslov ESFIAP (Excellence for Services Renderd).

– spletne strani Fotografskega društva Janez Puhar Kranj
– avtorjev zapis
– arhiv avtorice

Autore/autrice della voce: Petra Puhar Kejžar, Mestna knjižnica Kranj
Data del primo inserimento: 30. 8. 2016 | Ultima modifica: 8. 4. 2020
Petra Puhar Kejžar. DOBERLET, Vasja. (1946-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 5. 12. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/doberlet-vasja/
Segnala un errore