Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

DERŽEK, Slavko

DERŽEK Slavko
Foto: Osebni arhiv

Galleria fotografica

Nato:
6. August 1949, Petrovče
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Slavko Deržek je bil rojen v Petrovčah, tam obiskoval osnovno šolo in kasneje celjsko gimnazijo. Po maturi je vpisal študij jezikov – francoščine in angleščine, zlasti ga je navdušila francoščina, ki se je je že v gimnazijskih letih učil sam.

Že pred koncem študija – kot absolvent – je delal v ljubljanski Drami kot prevajalec pri znanem francoskem režiserju Rogerju Blinu – skrbel je za stik z igralci, leta 1973 pa je prevzel mesto profesorja za angleščino in francoščino na celjski gimnaziji. Z leti je postal pomočnik ravnatelja in se posvetil le še francoščini, ki je že v zgodnji mladosti postala njegov življenjski interes. Francoski krožek je na gimnaziji vodil dvajset let, redno pripravljal za državna tekmovanja izbrane dijake in praviloma osvajal najvišja mesta. Tudi sam se je tekoče izpopolnjeval in si pridobil več štipendij v Franciji, ki so mu omogočile še boljše strokovno delo. To je dokazoval tudi kot predavatelj francoskega jezika na Ekonomski fakulteti in Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Leta 1998 je prevzel mesto svetovalca na Zavodu RS za šolstvo, območni enoti Celje, s tem pa pridobil več časa in možnosti za širše organizacijsko delo.
Pri svojem delu je uspel najprej kot predavatelj, ki se je odlikoval z izjemnim znanjem in izvirnim pristopom do učencev. Potem kot učitelj z izvrstnimi rezultati. Uspešno strokovno delo (med drugim priredba učbenika za pouk francoščine v srednjih šolah) mu je dalo naziv pedagoškega svetnika in možnost dela v številnih strokovnih telesih na državni ravni. Postal je višji svetovalec in vodja predmetne skupine za francoščino na Zavodu RS za šolstvo, član medresorske komisije za frankofonijo pri ministrstvu za zunanje zadeve RS, predsednik republiške maturitetne komisije za francoščino itd.

Zaradi posebnih zaslug pri širjenju interesa do francoskega jezika in kulture (ustanovitev Frankofonskega dne) mu je francoska vlada leta 1995 podelila tudi državno odlikovanje Chevalier des Palmes Academie (vitez akademskih palm).

Leta 1997 mu je Mestna občina Celje podelila bronasti grb, leta 2004 pa ga je odlikovalo tudi Ministrstvo za šolstvo RS za posebne uspehe pri strokovnem in pedagoškem delu.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • francosko odlikovanje L’ordre des Palmes académiques (Chevalier), 1995
  • bronasti celjski grb, 1997

S. Deržek: V bistvu sem srečen človek, v: Celjan, 2009, št. 429, str. 16–17
B. J.: Slavko Deržek, Bila je ljubezen na prvi pogled, v: Letopis 2004, Celje 2004, str. 416–418
Besedilo predloga za podelitev bronastega celjskega grba v letu 1997, ki ga je pripravil sekretariat občinskega sveta, Celje 1997.

Autore/autrice della voce: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Data del primo inserimento: 12. 3. 2019 | Ultima modifica: 19. 8. 2023
Janko Germadnik. DERŽEK, Slavko. (1949-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/derzek-slavko/
Segnala un errore