Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

CIGLENEČKI st., Slavko

Slavko Ciglenečki, 1970 - Vir: arhiv družine Ciglenečki

Galleria fotografica

Nato:
28. June 1910, Šmarje pri Jelšah, Slovenija
Morto:
18. December 2007, Šmarje pri Jelšah, Slovenija
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Lessico:

Rodil se je kot drugi otrok očetu fotografu in frizerju Ladislavu ter materi Veroniki. Mlada zakonca sta se v začetku 20. stoletja spoznala v Šmarju pri Jelšah, kamor sta se oba preselila zaradi dela. Slavko se je za fotografijo navdušil, ko je opazoval svojega očeta med fotografiranjem. Vendar pa je oče vztrajal, da se je izučil za frizerja, zato je Slavko nekaj časa delal kot vajenec v njegovem salonu. Ne preveč navdušen nad tem poklicem, je kmalu po očetu prevzel fotografsko dejavnost, za katero je leta 1950 v Ljubljani opravil mojstrski izpit. 

Slavko Ciglenečki je kot fotograf v Šmarju pri Jelšah začel delovati v tridesetih letih prejšnjega stoletja in fotografiral kar sedem desetletij. Ves njegov opus ohranja podobo naravne in kulturne dediščine nekdanjega Šmarja in okolice. Ciglenečki ni bil le krajevni fotograf, ki je s fotografiranjem portretov in krajevnih dogodkov preživljal družino, temveč njegove fotografije izražajo tudi njegov umetniški talent. Ljubezen do Šmarja in narave je ustvarila čudovite odtenke šmarske pokrajine skozi njegov fotografski objektiv, mojstrsko pa je obvladal fotografiranje ujetih oblakov. Po njegovi zaslugi se je na fotografijah ohranilo pomembno pričevanje takratne notranje ureditve unikatnega dvorca Jelšingrad, ki danes predstavljajo neprecenljivo vrednost, saj je bila notranjost dvorca po drugi svetovni vojni popolnoma izropana in uničena. S fotografiranjem številnih dogodkov v Šmarju in okolici je Ciglenečki postal pravi kronist šmarskega življenja. Leta 1994 je v Ateljeju Jagodič na Brecljevem razstavil svoj fotografski opus, ki je nastal med letoma 1930 in 1970, in zbirko, ki jo danes hrani Knjižnica Šmarje pri Jelšah, zapustil Šmarju. Njegova najljubša umetniška fotografija, posneta leta 1948, za katero je bil tudi nagrajen, se imenuje Med nebom in zemljo.

Slavko je aktivno sodeloval v šmarskem društvenem življenju. K sokolskemu društvu se je priključil že v otroštvu in se tam najbolj posvečal sokolski gimnastiki. Preizkušal pa se je tudi v smučanju in planinarjenju. Za svoje športne dosežke je leta 1986 prejel zlato Bloudkovo značko. Igral je več instrumentov in nekaj let pred drugo svetovno vojno v Šmarju vodil sokolsko godbo na pihala. Aktivno je sodeloval v sokolski dramski sekciji, kasneje tudi v Kulturno-umetniškem društvu Anton Aškerc. Imenitno je odigral številne gledališke vloge v igrah, veseloigrah in operetah, poleg tega pa ustvaril tudi mnogo fotografij, ki danes pričajo o bogati kulturni preteklosti Šmarja.

Za svoje delo je Slavko Ciglenečki prejel številna priznanja, med njimi leta 1986 Aškerčevo plaketo z listino Občine Šmarje pri Jelšah za sodelovanje na kulturnem področju, leta 1992 pa mu je Društvo fotografskih delavcev Slovenije podelilo društveno diplomo. Leta 2000 je prejel najvišje priznanje Občine Šmarje pri Jelšah, naziv Častni občan.

zlata Bloudkova značka, 1986
Aškerčeva plaketa z listino Občine Šmarje pri Jelšah, 1986
društvena diploma Društva fotografskih delavcev, 1992
Častni občan Občine Šmarje pri Jelšah, 2000

Žagar, M. Med nebom in zemljo fotografskega mojstra Slavka Ciglenečkega (1910–2007). Šmarje pri Jelšah: Knjižnica, 2020.

Autore/autrice della voce: Mateja Žagar, Knjižnica Šmarje pri Jelšah
Data del primo inserimento: 15. 12. 2021 | Ultima modifica: 15. 12. 2021
Mateja Žagar. CIGLENEČKI st., Slavko. (1910-2007). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 3. 10. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/ciglenecki-st-slavko/
Segnala un errore