Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

ČERČE roj. Prislan, Danica

Portret Danice Čerče
Foto: osebni arhiv - Danica Čerče

Galleria fotografica

Je visokošolska učiteljica, doktorica znanosti, literarna zgodovinarka, prevajalka. Osnovno šolo je obiskovala v Mežici, gimnazijo pa na Ravnah na Koroškem. Diplomirala je iz angleškega jezika s književnostjo in italijanskega jezika s književnostjo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Na Filozofski fakulteti je tudi magistrirala iz Avstralske književnosti in pridobila doktorat s področja literarnih ved z disertacijo o funkciji slogovnih figur v pripovedni prozi Johna Steinbecka.
Njena prva zaposlitev je bila v Gorenju na delovnem mestu prevajalke za angleški in italijanski jezik. Pedagoško pot je začela na osnovni šoli, najprej v Mislinji, nato v Velenju. V Velenju je več let poučevala tudi na takratnem Centru srednjih šol. Vrsto let je bila na delovnem mestu lektorice za poslovni angleški jezik na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Zdaj je redna profesorica na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer poučuje ameriško in angleško književnost. Raziskovalno se ukvarja predvsem z ameriško in avstralsko prozo socialnega realizma in s sodobno ameriško in avstralsko staroselsko poezijo in dramatiko. Zanimajo jo postkolonialna teorija in kritika, študije spolov, medkulturni stiki, pa tudi izzivi literarnega prevajanja.
Objavila je vrsto znanstvenih monografij in delov monografij, ki so bile izdane večinoma pri uveljavljenih tujih založbah, prek 50 izvirnih znanstvenih člankov ter veliko število strokovnih in poljudnih člankov, spremnih besed in recenzij. Je tudi avtorica nekaj literarnih prevodov iz angleščine in avtorica oz. soavtorica več visokošolskih učbenikov. Z Založbo Rokus-Klett je sodelovala pri izdaji splošnega angleško-slovenskega slovarja in jezikovnega priročnika. Kot gostujoča profesorica je predavala na univerzah v ZDA in v Avstraliji, v okviru Erasmus izmenjave pa na Finskem, v Španiji in Turčiji. Sodelovala je pri izvedbi poletne šole Univerze v Gradcu in nastopila na številnih mednarodnih konferencah, nekajkrat tudi kot osrednja govornica in članica organizacijskega odbora. Več let je bila članica Upravnega odbora mednarodnega društva za primerjalno književnost in umetnost SCLA in podpredsednica mednarodnega znanstvenega združenja International Society of Steinbeck Scholars. Je tudi članica več uredniških odborov znanstvenih revij, od leta 2019 pa predsednica International Society of Steinbeck Scholars.

monografije:

 • Pripovedništvo Johna Steinbecka: družbenokritična misel v tradiciji mitov in legend (2006),
 • Reading Steinbeck in Eastern Europe (2011),
 • John Steinbeck in East European Translation (2017),

deli monografij:

 • John Steinbeck: Global Dimensions (2007),
 • John Steinbeck and His Contemporaries (2007),
 • A John Steinbeck Reader: Essays in Honor of Stephen K. George (2009),
 • The Grapes of Wrath: A Re-Consideration (2009),
 • A Companion to Australian Aboriginal Literature (2013),
 • East of Eden: New and Recent Essays (2013),
 • Transculturation and Aesthetics: Ambivalence, Power, and Literature (2014),
 • Symphony and Song: The Intersection of Words and Music (2016),
 • Of Mice and Men: Critical Insights (2017).

Celotna bibliografija je objavljena v zavihku Zunanje povezave (Cobiss, Sicris).

 • Čerče, D. RE. Življenjepis. (elektronska pošta). Sporočilo za Koroško osrednjo knjižnico Ravne 17. 1. 2022 (citirano 18. 1. 2022). Osebno sporočilo.
Autore/autrice della voce: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem
Data del primo inserimento: 18. 1. 2022 | Ultima modifica: 8. 3. 2022
Simona Šuler Pandev. ČERČE roj. Prislan, Danica. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/cerce-danica/
Segnala un errore