Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

CANIČ, Slavica

Slavica Canič

Galleria fotografica

Nata:
28. September 1931, Metlika
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Slavica Canič (roj. Rebolj) se je rodila 28. septembra 1931 v Metliki. Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je obiskovala v Metliki. Malo maturo je opravila leta 1947, nato pa se je vpisala na učiteljišče v Ljubljani in študij zaključila leta 1951. Najprej je eno leto službovala v podružnični osnovni šoli na Suhorju pri Metliki, nato eno leto v osnovni šoli v Mariboru, osem let je poučevala v Osnovni šoli Metlika in od leta 1962 do upokojitve leta 1986 v Osnovni šoli Katje Rupena v Novem mestu (danes Osnovna šola Center). Bila je tudi mentorica študentom na Pedagoški akademiji v Ljubljani.

Po prihodu na OŠ Katje Rupena sta s kolegico učiteljico in amatersko igralko Maro Glonar pripravljali šolske proslave in igre. Slavica Canič se je zavzeto posvetila vzgoji mladih gledaliških talentov; vodila je gledališko skupino OŠ Katje Rupena, s katero je na občinskih mladinskih gledaliških revijah osnovnih šol v Novem mestu in okolici dosegala vidnejše uspehe. Dramski krožek OŠ Katje Rupena je bil vključen tudi v KUD Dušan Jereb Novo mesto kot mladinsko gledališče. Z mladinskimi igrami, ki jih je režirala sama, so mladi nastopali za osnovne šole v Novem mestu in okolici. Njihove najvidnejše predstave so bile Ostržek, Narobe stvari v mestu, Užaljeni medvedek, Sovica Oka, Sinjemodri Peter in druge.

Bila je tudi članica Zveze kulturnih organizacij Novo mesto in članica KUD Dušan Jereb. Za svoje delo na področjih gledališke vzgoje otrok in organizacije kulturnih prireditev je prejela več nagrad in priznanj, med njimi priznanje Zveze kulturnih organizacij Novo mesto za večletno gledališko vzgojo otrok, zlato značko Zveze prijateljev mladine, priznanje za dolgoletne izvedbe Kurirčkove pošte (1963-1978), priznanje republiškega odbora jugoslovanskih pionirskih iger ter red dela s srebrnim vencem ob odhodu v pokoj (1987).

  • Osebni podatki, 2018
Autore/autrice della voce: Darja Peperko Golob, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto
Data del primo inserimento: 15. 12. 2019 | Ultima modifica: 7. 4. 2020
Darja Peperko Golob. CANIČ, Slavica. (1931-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 16. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/canic-slavica/
Segnala un errore