Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

BUH, Neža (Neisha)

BUH Neža (Neisha)
Foto: Lidija Mataja

Galleria fotografica

Nata:
5. January 1982, Ljubljana, Slovenija
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Lessico:

Otroška leta je, potem ko se je s starši preselila iz Ljubljane v Hlavče njive pri Trebiji v Poljanski dolini, preživela na Škofjeloškem.
Že v zelo mladih letih, nekje pri štirih letih, se je navdušila nad glasbo, hkrati pa se je že takrat pokazal tudi njen talent. Pesmi, ki jih je slišala na radiu, je namreč prepevala in preigravala povsem po svoje, tako da je že takrat dala skladbam svoj pečat. Popularna glasba 80-ih tako sodi med njene najzgodnejše vplive, dodatno pa je nanjo vplivala in ji vlivala veselje do glasbenega ustvarjanja še njena družina, v kateri je bilo precej glasbenikov (oče, starejši brat in sestri). Tako so marsikateri kulturni dogodek v njihovi dolini glasbeno obarvali prav oni.

Najprej je obiskovala glasbeno šolo v Cerknem, kjer ji je profesorica Tatjana Grahelj zmeraj pristavila pručko, da ji noge niso preveč bingljale. Glasbeno šolanje je nadaljevala v Škofji Loki pri učiteljicah Jasni Jan, Mariji Ashamali, Ireni Rupnik in Alenki Dolžan. Slednja ji je ves čas dala vedeti, da moraš biti dober človek, če hočeš biti uspešen glasbenik.
V osnovni šoli jo je zanimalo prav vse. Hotela je biti zoologinja, še prej frizerka, a takrat ko je bilo potrebno, se je odločila za glasbo. Izobraževala se je v Ljubljani, na Srednji glasbeni šoli in na Akademija za glasbo, kjer je študirala klavir in kompozicijo. Kot pianistka nastopila s simfoničnim orkestrom SGBŠ in ustvarila vrsto skladb za najrazličnejše glasbeno-instrumentalne zasedbe.

V zadnjih letih je področje svojega delovanja usmerila v pop-rockovski slog in leta 2005 izdala prvo avtorsko zgoščenko pri založbi Nika Records.
Kot Neisha je v izredno kratkem času osvojila Slovenijo. Izredno pogosto radijsko predvajanje je povzročilo tudi precejšnji prodajni uspeh. Prvenec z naslovom Neisha, ki je zaradi velikega zanimanja izšel predčasno, je v prvem tednu prodaje postal drugi najbolje prodajan album slovenskega izvajalca (najbolje prodajan slovenski izvajalec so bili takrat Atomik Harmonik).
Neisha je postala najbolje prodajana slovenska izvajalka leta 2005, kljub temu, da je bila plošča izdana šele jeseni tega leta, v letu 2006 pa je prejela obilico najvidnejših slovenskih nagrad (Viktor, razne strokovne nagrade, kmalu razprodana dva koncerta v Cankarjevem domu,…). 10 tednov je bila na vrhu lestvice prodaje v Sloveniji in leto 2006 zaključila med najbolje prodajanimi in uspešnimi slovenskimi izvajalkami.
Njen adut je predvsem, da je sama avtor vsega in da svojo glasbo oddela sama s skupino, brez matric, play backov in podobnega.

Prejela je Škerjančevo nagrado.

V nebo so poleteli z Neisho, Slovenski tednik 2008, št. 28 (25. jul.), str. 12
Z. Matoz: Glasba naj podira meje : Neisha – pred koncertom, Delo 2007, št. 273 (27. nov. ), str. 14
I. Kavčič: Napisala, zložila in zapela : mlada, simpatična, nepredvidljiva, avtorica in izvajalka, glasbenica Neža Buh, ki si je času primerno nadela umetniško ime Neisha, se je jeseni predstavila s prvo samostojno ploščo, Ločanka nov. 2005, št. 11, str. 33
J. Košnjek: Leta 2005 so nam ostali v spominu : Neža Buh, glasbenica: Gorenjska 2005, str. 31
M. Miklavčič: Če hočeš uspeti v glasbi, moraš biti tudi
dober človek : mlada glasbenica Neža Buh iz Hlavčih njiv: Ločanka sep. 2000, št. 9, str. 36

Autore/autrice della voce: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Data del primo inserimento: 3. 11. 2016 | Ultima modifica: 24. 8. 2023
Miran Lola Božič. BUH, Neža (Neisha). (1982-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 19. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/buh-neza-neisha/
Segnala un errore