Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

BRUMEN, Anton

BRUMEN Anton
Foto: dLib.si

Galleria fotografica

Nato:
7. January 1857, Biserjane pri Sv. Juriju ob Ščavnici
Morto:
28. November 1930, Ptuj
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Anton Brumen se je rodil pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Gimnazijo je končal leta 1876 v Mariboru. Čez vso gimnazijo je imel odličen uspeh in se odlikoval zlasti  latinščini, grščini in slovenščini. Posebej za slovenščino se je zanimal tudi kasneje. Po gimnaziji je odšel študirat pravo v Gradec.
Ko je vstopil v odvetniško pisarno, si je že kot pripravnik z vestnim delom pridobil šefovo naklonjenost. Po končanem študiju bi lahko ostal v odvetniški pisarni v Gradcu, vendar se je odločil za vrnitev v domovino. Zato je takoj vstopil v državno sodniško službo pri deželnem sodišču v Gradcu in bil julija 1881 imenovan za neplačanega sodniškega pripravnika za Kranjsko. Prvega avgusta 1881 je nastopil službo v Novem mestu. Naslednje leto je opravil sodniški izpit pri višjem deželnem sodišču v Gradcu. Na Kranjskem je služboval v različnih krajih in nadomeščal začasno odsotne sodnike. Do leta 1886 je bil sodni pristav v Slovenski Bistrici in v Ložu do 1890. Nato je prestopil k odvetništvu in se naselil kot odvetnik na Ptuju. Leta 1895 je pri višjem sodišču v Trstu opravil odvetniški izpit in začel delovati kot samostojni odvetnik.
Dokler je bil okrajni zastop v slovenskih rokah, je bil Anton Brumen mnogo let član okrajnega šolskega sveta na Ptuju, kjer se je uspešno boril za narodne učitelje, katerim nemški okrajni glavarji in nasprotni šolski nadzorniki niso bili naklonjeni. Brumen se je moral že kot mlad sodnik boriti proti nasilju nemške birokracije.

Kot odličen pravnik je pisal strokovne razprave in članke v Slovenski pravnik in v Allgemeine österr. Gerichtszeitung. Kot neumoren borec za pravice slovenskega naroda je napisal veliko člankov politične vsebine v  liste Slovenski narod, Slovenec, Jugoslavija, Slovenski gospodar, Straža, Südsteirische Post in Südsteirische Presse. Za njegove članke so značilni anonimni podpisi Justus, Juste milieu in Themisticus, ki izražajo borca za pravico.

J. Komljanec: Dr. Anton Brumen. V: Jubilejni zbornik: 1922–1932, Ptuj, 1932, str. 69–72.
Uredništvo: Brumen Anton, Slovenska biografija, pridobljeno s spletne strani https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi151395/

Autore/autrice della voce: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Data del primo inserimento: 12. 11. 2015 | Ultima modifica: 24. 4. 2024
Iva Habjanič. BRUMEN, Anton. (1857-1930). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/brumen-anton/
Segnala un errore