Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

BRAČKO, Pavel (Bruno Stojan)

BRAČKO Pavel (Bruno Stojan)
Foto: Arhiv knjižnice

Galleria fotografica

Nato:
18. October 1951, Ljubljana
Morto:
16. February 2017, Ljubljana
Professioni e attività:

Rodi se v meščanski družini na Bregu v Ljubljani, krščen v župniji sv. Jakoba, očetu Alojziju, profesorju fizike na Višji pedagoški šoli (kasneje se preimenuje v Pedagoško akademijo) v Ljubljani in materi Gabrijeli (roj. Longer). Stari oče Ivan Bračko, dunajski študent in lingvist, je bil ravnatelj in profesor na celjski gimnaziji. Konča osnovno šolo Ledina in 2. gimnazijo v Ljubljani, kjer maturira leta 1970. Naslednje leto se vpiše na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer: umetnostna zgodovina, arheologija in pridobi naziv umetnostni zgodovinar in arheolog.

Objavlja v zgodnjih 70-ih v Tretjem dnevu (Intervju z umetniki), Tribuni (Pismo psihiatrom), Novi reviji (Intervju s Tarasom Kermaunerjem), Celovškem zvonu (Intervju z Vinkom Ošlakom in Klaudijem Tutto). Njegove objave so večkrat prepovedane s strani CK KPS pod vodstvom tov. Mileta Šetinca, deluje kot disident zoper komunistični režim.

Po hudih osebnih stiskah in po preizkušnji alkoholizma najde rešitev v spisih ortodoksnega krščanstva. Prijatelj publicist Marko Tavčar ga spodbuja k objavljanju odmevnih osebnih zapisov v katoliškem tedniku Novi glas (Trst, Gorica).

Po letu 2006 se za stalno naseli v Kopru, kjer najde svoje »zavetišče« in se posveča preučevanju mističnih, eshatoloških in patroloških vprašanj.

Pavel Bračko

Ustni vir: Pavel Bračko, 2019

Autore/autrice della voce: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Data del primo inserimento: 12. 3. 2019 | Ultima modifica: 28. 8. 2020
Peter Štoka. BRAČKO, Pavel (Bruno Stojan). (1951-2017). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 8. 12. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/bracko-pavel-bruno-stojan/
Segnala un errore