Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

BELEC, Leopold (Polde)

BELEC Leopold (Polde)
Foto: Nataša Čepar (Primorske novice)

Galleria fotografica

Nato:
28. November 1933, Gorenje Jelenje (Dole pri Litiji)
Morto:
8. March 2018, Piran
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Rojen je bil v veliki družini kot sedmi od osmih otrok. Mati je bila kmetica, oče kmet in zelo dober mizar. Med drugo svetovno vojno so bili izgnani v nemško taborišče, od koder so se vrnili šele septembra 1945. Njegova mladost je povezana z revščino in trpljenjem.

Leta 1953 je odšel na služenje triletnega vojaškega roka, po vrnitvi pa ugotovil, da prihodnosti na domači kmetiji ni.

Leta 1956 je našel delo v piranski ladjedelnici, v večerni šoli pa se je izobraževal za modelarskega mizarja. Kasneje se je odzval na povabilo ravnatelja Pomorskega muzeja Miroslava Pahorja in se leta 1969 zaposlil v muzeju kot modelar in restavrator. Sodeloval je pri vzpostavitvi muzejskih zbirk in izdelal številne ladijske modele.

Njegova dela je mogoče videti v pomorskem in solinarskem muzeju, v Tonini hiši, nekdanjem muzeju Splošne plovbe v Portorožu, v piranskih cerkvah itd. O plodovitem delu piranskega restavratorja pričajo tudi piranske ulice: številna vhodna vrata, med njimi vrata zdravstvenega doma, občinska in sodnijska vrata, kapelica na Ulici svobode, polkna na svetilniku itd.

Leta 2003 je začel voditi zelo uspešne delavnice restavratorstva v okviru društva Anbot. S svojimi učenci, ki so znanje nadgradili z izdelavo intarzij in rezbarij, še naprej skrbi za obnovo piranske kulturne dediščine.

V preteklosti se je v sodelovanju z Investbirojem Koper precej posvečal tudi izdelavi maket: za gradnjo šol, semedelski most, dvorano Bonifika, naselje v Hrastovljah, zgradbo Tomos servisa itd.

Kljub težkim življenjskim preizkušnjam je Polde Belec ostal človek, ki se je razdajal in vlival upanje: “Življenje je tako lepo! Raje kot da se prepuščamo negativnim mislim, poglejmo, kaj vse nam ponuja!”

Čepar, N. Ljubi življenje, zato rešuje dragocenosti. Primorske novice (online). 31. 8. 2016. (Citirano: 15. 5. 2017). Dostopno na naslovu: http://www.primorske.si/Novice/Istra/Ljubi-zivljenje-zato-resuje-dragocenosti#.
Ustni vir: Leopold Belec, 2017.

Autore/autrice della voce: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Data del primo inserimento: 19. 3. 2018 | Ultima modifica: 12. 5. 2020
Karmen Kodarin. BELEC, Leopold (Polde). (1933-2018). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/belec-leopold-polde/
Segnala un errore